Avustralya karbon emisyonlarına karşı 1 milyar ağaç dikecek

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, 16 Şubat’ta 2050 yılına kadar bir milyar ağaç dikme planını açıkladı. Bu amaçla, kuzey Tazmanya, NSW, Batı Avustralya ve Güney Avustralya ve Victoria sınırında dört pilot ormancılık merkezi kurulacak. 2020’ye kadar beş tane daha eklenecek.

Ağaçlar: “İklim Değişikliğine Karşı En Güçlü Silahımız”

Duyuru, The Independent’da çevreci Dr. Thomas Crowther tarafından yürütülen bir çalışmanın sonucundan bahseden bir yazıyla yapıldı. Ağaçlandırma iklim değişikliğine karşı en güçlü silahımız olabilir ve gezegenin biyolojik çeşitliliğini koruyabilir. Tanımlanan tüm sahaların tam bir restorasyonu gerçekçi olmasa da yeni bir trilyon ağaç dikmek, yaklaşık 10 yıllık antropojenik emisyonu yok etmeye yardımcı olabilir.

Hem Çevreyi Hem de Ekonomiyi Teşvik Etmek

Ormancılık planı, çevresel faydaların yanı sıra Avustralyalılar için daha fazla iş imkânı yaratacak. Avustralya hükümeti, Paris’teki sera gazı emisyonlarını % 26 azaltmayı taahhüt ederken, bu hedefe ulaşmak için hiçbir işlem yapılmadı. Bir milyar ağaç dikmek, yılda yaklaşık 500 milyon ton CO2 üreten bir ülkede, 2030 yılına kadar yılda 18 milyon ton sera gazını karşılayabilir.

İnsan Uygarlığının Başından Bu Yana % 46 Daha Az Ağaca Sahibiz

Ağaçlandırma yapılan ilk ülke Avustralya değil. Çin ile Hindistan arasında yer alan küçük bir ülke olan Buthan, topraklarının % 72’sini kaplayan orman sayesinde ürettiğndeni üç kat daha fazla CO2 emiyor. 2016 yılında Buthan 108.000 ağaç dikti. Sadece üç yıllık bir süre zarfında Pakistan, ülkenin tükenmiş ormanlarını restore etmek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için beş yıl içinde 10 milyar ağaç dikecek.

fotoğraf:
(© franckreporter, Getty Images)

What's your reaction?