Arşivden Çıktı: Türkiye’de Mimar ve Sanatçı İş Birlikleri

SALT ve Kalebodur’un yedi yıla yayılan ortaklığı sayesinde SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nde biriken kaynaklar, bu yıl Arşivden çıktı videolarında ele alınıyor. Cumhuriyet döneminin mimarlık, tasarım, planlama ve koruma pratiklerinde öne çıkan, yapılı çevreye ilişkin beş hikâyenin dördüncüsü olan “Türkiye’de Mimar ve Sanatçı İş Birlikleri”, 1 Şubat 2022 tarihinde saltonline.org ve SALT Online sosyal medya kanallarında yayına giriyor.

Videoda, 1950 ve 1980 yılları arasında Türkiye’deki tasarım, mimarlık ve plastik sanatların iş birliklerinden oluşan çalışmalar irdeleniyor. Belma ve Sadi Diren, Eren ve Bedri Rahmi Eyüboğlu, Füreya Koral ve Kuzgun Acar‘ın da aralarında bulunduğu sanatçıların özellikle iç mekân ve cephe düzenlemesine işleriyle katkıda bulunduğu modern mimarlık ürünleri, SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ndeki belgeler eşliğinde ele alınıyor. Dönemin yapı diline katkı sağlayan bu birliktelik, mimarlar Doğan Tekeli-Sami Sisa, Utarit İzgi, Muhlis Türkmen, Hamdi Şensoy, İlhan Türegün ve Hayati Tabanlıoğlu’nun tasarladığı İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, 1958 Brüksel Fuarı Türk Pavyonu ve Atatürk Kültür Merkezi gibi dönemin öne çıkan projeleri odağında inceleniyor.

Arşivden çıktı video serisi, Şubat ayında Cumhuriyet döneminde mimarlık eğitimi konusuyladevam edecek. Videolar, saltonline.org’da ve SALT Online sosyal medya kanallarında yayına girecek.

Bilgi, kültür ve sanat üretimini desteklemek amacıyla Garanti BBVA tarafından 2011’de kurulan SALT, herkese açık dijital arşiviyle öğrenci, araştırmacı ve meraklılara kaynak sağlıyor. SALT Araştırma bünyesinde sanat, mimarlık, tasarım, kent, toplum ve ekonomi alanlarında derlenen belge sayısı on yılda 1.9 milyona ulaştı. saltresearch.org adresinde erişime sunulan içerik, Türkiye’den önemli mimar ve tasarımcıların mesleki arşivlerini de kapsıyor. Kalebodur’un desteğiyle SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ne dâhil edilen koleksiyonlar, 20. yüzyıl Türkiye’sinde etkin uzmanlardan edinilmiş eskiz, çizim, yazışma, sözleşme, rapor, harita, fotoğraf, dia, ses kaydı ve videodan oluşan 170 bin belgeyi bir araya getiriyor.

SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi, Kalebodur tarafından desteklenmektedir.

görsel:

  1. Sadi Diren, Altıntepe’deki atölyesinde

SALT Araştırma, Sadi Diren Arşivi

What's your reaction?