Arazi Çürümesi dünyayı altıncı yok oluşuna götürebilir
Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Üzerine Hükümetlerarası Bilim Politika Platformu (IPBES)’nun hazırladığı, 45 ülkeden 100’ün üzerinde uzman tarafından kaleme alınan üç yıllık bir değerlendirmeye göre arazi çürümesi, Dünya’daki tüm insanların beşte birinin, diğer bir deyişle 3.2 milyar insanın refahını sarsıyor.
AFP’ye göre bu ilk kapsamlı arazi sağlığı değerlendirmesi ve Güney Afrika’nın değerlendirme eş başkanlığını yapan Robert Scholes, arazi bozulmasının “gezegeni altıncı kitlesel yok oluşa doğru götürdüğünü,” söylüyor.
IPBES’e göre, insan faaliyetleri tehlike arz eden arazi bozulmalarına neden oluyor – özellikle hızla yayılma, tarım ve otlak arazilerinin sürdürülemez yönetimi.
Rapor, toprak çürümesinin kritik seviyeye ulaştığını, gıda güvenliğini, su arıtma ve enerjiyi etkilediğini söylüyor. Arazi bozulumunun etkilerinin bir kaçını saymak gerekirse; biyoçeşitlilik kaybına, hayvan popülasyonlarının azalmasına, ormansızlaşmaya ve toprak sağlığının azalmasına yol açtığı söylenebilir. Değerlendirmede ayrıca arazi bozulmasının iklim değişikliğine katkıda bulunduğunu da belirtiliyor.
Nüfus arttıkça, gıda ve biyoyakıtlara olan talep de daha çok artacak ve araştırmacılar tarım ilacı ve gübre kullanımının 2050 yılına kadar iki katına çıkabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar arazi restorasyonu için bir dizi seçeneğe de işaret ediyor. Örneğin; yerel türleri ekmek/dikmek, park gibi yeşil alanları geliştirmek ya da kent alanlarındaki nehir kanallarının restorasyonu gibi.
IPBES yaptığı açıklamada, insanlığın halihazırda var olan tarım arazileri üzerindeki verimi artırarak bitki ağırlıklı beslenme gibi araziye aynı ölçüde zarar vermeyen yeme alışkanlıklarını tercih etmesiyle tarımsal genişlemenin doğal yaşam alanlarına genişlemesinin önlenebileceğini söylüyor.