Araştırmacılar, bağırsaklara tutunarak yavaş yavaş ilaç verebilen mikro cihazlar tasarladı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden mühendislik profesörü David Gracias ve gastroenterolog Florin M. Selaru tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, kişinin bağırsaklarına tutunarak vücuda ilaç verebilen küçük cihazlar üretti.

Bilim insanları, keskin dişleriyle konağın bağırsaklarına tutunan kancalı kurtçuktan ilham aldılar ve bit solucanı taklit ederek hastanın bağırsak mukozasına takılan, “theragrippers” adlı şekil değiştiren mikro cihazlar yarattılar.

Her biri bir toz zerresi büyüklüğündeki altı köşeli cihazlar, şekil değiştirmelerine olanak tanıyan metal ve ince filmden yapıldı. Isıya duyarlı bir parafin balmumu ile kaplana cihazlar bir ilacı yavaş yavaş vücuda salma potansiyeline sahip.

Selaru, “GI yolu kaslarının normal daralması ve gevşemesi, uzun sürede salınan ilaçların, hastanın tam dozu almasına yetecek kadar uzun süre bağırsakta kalmasını imkansız hale getiriyor. Bu sorunu, bunları tasarlayarak çözmek için çalışıyoruz. Bunlar bağırsak mukozasına otonom olarak takılabilen ve ilaç yükünü gastrointestinal kanalının içinde istenen bir süre boyunca tutabilen küçük ilaç taşıyıcıları,” diyor.

Bilim adamları, bu tür binlerce cihazın bir gastrointestinal kanalda serbest bırakılabileceğini söylüyor. Küçük robotların üzerindeki balmumu kaplaması vücudun iç sıcaklığıyla eşleştiğinden, kavrayıcılar otomatik olarak kapanıyor ve kolonun duvarına tutunuyor. Bunu yaparken ve mukozayı kazdıkça, depolanan ilacı yavaşça salmaya başlıyorlar. Cihazlar zamanla bağırsak dokusu üzerindeki tutulumlarını kaybediyor ve organı doğal yolla terk ediyor.

Science Advances

bigthink.com

What's your reaction?