Antarktika’nın derinliklerinde saklanan garip ve güzel yaşam
Temmuz 2017’de, Erie Gölü’nün iki katı su hacmi olan ve yaklaşık 6 bin kilometre kareyi kapsayan bir buzdağı, Antarktika’daki Larsen C buz tabakasından ayrıldı. 620 metrelik devasa buzdağı uzaklaştığında, en son 120.000 yıl önce güneş ışığıyla temas etmiş bir okyanusunu ortaya çıkardı. British Antarctic Survey’den (BAS) araştırmacılar bölgeyi ziyaret etmek ve yeni türleri araştırmak için derhal harekete geçti.
BAS’dan deniz biyoloğu Dr. Katrin Linse, “Deniz yaşamının dramatik bir çevresel değişime nasıl tepki verdiğini incelemek için eşsiz bir fırsatımız var. Ne bulabileceğimizi düşünmek heyecan verici,” dedi.
Ancak kalın buzla karşılaştıklarında planlarını yarıda bırakmak zorunda kaldılar. Başka bir araştırmacı ekibi aynı yolculuğa çıkmak için harekete geçtiğinde sene 2019’du ve Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü’nden araştırmacılar buz tabakasına doğru dokuz haftalık bir yolculuk için 9 Şubat’ta Şili’den yelken açtı.
Ama Linse ekibi işi yarıda bıraktıklarında yedek bir planı devreye soktular. Keşif yönü kuzeye döndü ve her ikisi de 1995’te çökmüş olan Prens Gustav Kanal Buz Tabakası ve Larsen A Buz Tabakasının sularını keşfettiler. Küçük hayvanları kaydetmek için video kameralar ve özel bir kızak kullanan araştırmacılar derin okyanus sularında yeni türler keşfettiler. Bunların fotoğraflarına aşağıda bakabilirsiniz.
mnn.com