Amsterdam Arena’dan İlginç Girişim: “Peynir ve Futbol”

Amsterdam ArenA Stadyumu, sürdürülebilirlik hedeflerinin parçası olarak bozulan saha çimlerini dönüştürmek için yerel süt çiftliği Dikhoeve’ye işbirliği anlaşması yaptı. Çiftliğin üretimi olan peyniri de stadyum içinde kullanarak yerel bir döngü sistemi yaratılması hedefleniyor.

Amsterdam ArenA, Hollanda’nın en büyük stadyumu ve sürdürülebilirlik konusunda da dünyanın en önde gelenlerinden biri. Hali hazırda Golden Green Key sertifikasının sahibi olan ArenA, sürdürülebilir turizm ve iş merkezleri için uluslararası öneme sahip bir marka. Sürdürülebilirlik yolunda atılan ilk adımlar arasında çatıya güneş panelleri yerleştirmek de vardı ve bu yıllık toplam 930,000 kWh elektrik üretimi demek.

Amsterdam ArenA karlılık, sürdürülebilirlik, güvenlik ve müşteri deneyimini geliştirmek için çözümler üretmeyi amaçlayan kendi inovasyon merkezine (AAIC) de sahip. Stadyum yönetimi, yerel ekonomiyi canlandırmak ve bölgeyle ilişkilerini güçlendirmek için çiftçilerle yakın işbirliğine gitti. Öncelikle, AACI yerel süt çiftliği Dikhoeve’nin koyunlarını saha çimiyle beslemeyi umuyordu ama bunun biraz zorlama bir fikir olduğu kısa sürede anlaşıldı. Saha çimini yıllık olarak değiştirmek gerektiğinde her halükarda yine de çiftliğin kompost sistemi kullanılıyor.

ArenA-cheese-1

ArenA’daki çim şu anda beş yüz koyun çiftliğindeki kompost maddenin sadece %1’ni oluştururken, İnovasyon Merkezi, yerel gıda üretimine ve bu sistem içinde stadyumun rolünün güçlendirilmesine odaklandı. ArenA, aktif sürdürülebilirliği ilerletmek istiyor ve hafta boyunca kendi etkinliklerinin yanı sıra iş toplantılarında da Dikhoeve peynirini kullanıyor. Kompost için ArenA çimleri geri dönüştürülürken,  stadyumda da çiftliğin peynirinden istifade edilerek iki işletme arasında kapalı devre bir döngü sistemi oluşturuluyor.

Bu girişim sadece Amsterdam ArenA’ya yarar sağlayıp, atık miktarını azaltmakla kalmıyor bunun yanında yerel düzeyde sürdürülebilir sosyal ilişkileri de güçlendiriyor. Amsterdam ArenA global ölçekte çığır açmaya ve yerel düzeyde yenilikler yapmanın önemini dünyaya hatırlatmaya devam ediyor.

What's your reaction?