1922’de Albert Einstein, oteldeki not kağıtlarına bir asır sonra neredeyse 2 milyon dolara satılacak iki not yazdı. Bunlar evrenin sırlarının anahtarı değildi. Yazı çok daha gizemli bir şeye yorum yapıyordu: İnsanlık Hali.
Hikayeye göre Einstein bir konferans turuna çıkmak üzereydi. Asya’ya doğru yola çıkarken 1921 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandığını öğrendi. Stockholm’deki ödül törenine katılmak yerine planlarını sürdürmeyi ve Japonya’ya gitmeyi seçti. Einstein, Japonya’daki konferansını izlemek için yaklaşık 2.500 para ödemişti.
Tokyo’dayken eşi Elsa’yla Imperial Hotel’de kaldılar. Bir kurye teslimat yapmak için odalarına geldi. Nedeni bilinmiyor ama Einstein’ın ya bozuk parası yoktu ya da canı bahşiş vermek istememişti. Her şeye rağmen Einstein kuryeye bir şeyler vermek istiyordu.
Otel odasındaki kırtasiye malzemelerinin arasından bir kağıt parçasına mutluluk teorisini yazdı. Einstein kağıtlardan birine “Sakin ve mütevazı bir hayat başarı arayışının sürekli huzursuzlukla birleşmesinden daha fazla mutluluk getirir” yazdı. Diğer kağıda ise “İrade varsa, yol da vardır” diye not düştü.
Einstein kuryeye gelecekte değerli olmaları ihtimaline karşı bu notları saklamasını söyledi. Haklıydı.
Kağıtlar, 2017’de Kudüs’te düzenlenen bir açık artırmada satıldı. Mutluluk notu 1,56 milyon dolara, ikinci mesaj ise 240.000 dolara satıldı. Bu, 5.000 ila 8.000 dolar arasında beklenen satışın çok üstündeydi. Satıcı Japon uşağın Almanya’da yaşayan kardeşinin torunuydu.
görsel: Menahem Kahana/AFP/Getty Images
kaynak: : Einstein’s Note On Happiness, Given To Bellboy In 1922, Fetches $1.6 Million