Akıllı telefonlar bilimsel araştırmalara nasıl yardımcı oluyor?

Akıllı telefonlardaki “vatandaş bilimci” uygulamalarının artışı, bilimsel araştırmalar için büyük bir başarı kaynağı haline geldi. Araştırmacılar, onların projelerini kaynak haline getirebiliyor ve çok daha geniş coğrafi alanlardan daha çok veri alabiliyor ve uygulamalar sayesinde hepsini derleyebiliyor.

Song Sleuth app

Akıllı telefonunuzla, kuş seslerini saptamaya, invaziv türleri ve hastalık taşıyan sivrisineklerin yayılmasını izlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, şimdiye kadar sivrisinekler için yapılmış en ayrıntılı küresel dağılım haritasını oluşturmalarını sağlayacağı umuduyla Abuzz adlı bir uygulama yarattı.

Sivrisinek kaynaklı hastalıklar, dünya çapında önemli sağlık kaygısıdır. Her yıl milyonlarca insan sıtma, dang humması, sarıhumma, Batı Nil virüsü, chikungunya ya da zika virüsünde ölüyor ve bunlar sivrisinekler tarafından yayılıyor. Tıbbi imkânlara kolay erişilemeyen yerlerde bu hastalıklar kötü sonuçlar doğuruyor.

Araştırmacılar, bu hastalıkları taşıyıcısı olan bilinen sivrisinek türlerinin ayrıntılı bir haritasını oluşturabilir ve bu türlerin yoğun olduğu bölgeleri vurgulayan Abuzz uygulaması sayesinde hedeflenen çözümlere daha yakın olabilir.

Uygulama, bir kullanıcının bir veya daha fazla sivrisinek sesini kaydetmesine izin vererek çalışıyor. Ses dosyası yüklendiğinde, araştırmacılar sesi temizleyip onu sivrisinek sesleri kütüphanesine benzer bir algoritma ile çalıştırıyorlar ve sesle ilgili en olası türleri tespit ediyorlar. Her sivrisinek türünün kanat çırpışlarına göre farklı bir frekansı vardır ve farklı bir ses çıkarır.

kapak fotoğrafı: YouTube / Stanford University

treehugger.com

What's your reaction?

tr_TRTurkish