AB 2030 yenilenebilir enerji hedefini yüzde 32’ye çıkardı

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu arasında 20 aydan beri süren müzakereler 14 Haziran 2018 günü tamamlandı ve Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji alanındaki yeni hedefi belirlendi.

Yenilenebilir Enerji Direktifi” düzenlemesinde yapılan güncelleme ile Avrupa Birliği ülkeleri için 2030 yılı nihai enerji tüketiminin yüzde 32 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedefi getirildi.

Bununla birlikte düzenlemeye 2023 yılında yapılacak değerlendirme ile bu hedefin yukarı revize edilebileceği maddesi de eklendi.

Çatı üstü güneş desteklenecek

Düzenlemede birlik üyesi ülkelerde öz tüketim amaçlı elektrik üretiminin yaygınlaştırılması için birlik üyesi ülkelerdeki konutlar ve işyerlerinde kurulacak 25 kW altı sistemlerin şebeke bağlantı harçlarının kaldırılması hükmü de getirildi.

Avrupa’da palm yağı tüketiminin 2030’a kadar sıfırlanması ve aynı tarihte ulaşımda kullanılacak enerjinin yüzde 14 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi şartları da düzenlemede yer buldu.

Enerji verimliliğinde ilerleme sağlanamadı

Müzakerelerde enerji verimliliği hedefi belirlenmesi konusunda ise ilerleme sağlanamadı.

Avrupa Parlamentosu’nun 2030 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 35 düşürme hedefi önerisi, Parlamentonun önerisini yüzde 32,5’e çekmesine rağmen Komisyon tarafından kabul görmedi.

2020 hedefi yüzde 20

Avrupa Birliği 2009 yılında, 2020 yılı için nihai enerji tüketimini yüzde 20 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama hedefi getirmişti.

Eurostat verilerine göre 2016 yılında bu oran yüzde 17 olarak gerçekleşmişti.

Avrupa Parlamentosu’nun yüzde 35’lik yenilenebilir enerji hedefi önerisi, başta Almanya’nın yüzde 32’inin üzerine çıkılmasına muhalefeti nedeni ile kabul görmedi.

Türkiye, yaklaşık 190 TWh/yıllık potansiyeli ile, Avrupa’da güneş enerjisinde en büyük potansiyele sahip ülkelerin başında geliyor.

Dış ticaret açığının yüzde 70’inin enerji harcamalarından kaynaklandığı Türkiye’de enerjide dışa bağımlılık sorununu çözmek için güneş enerjisi hayati önem taşıyor.

Özellikle çatılar konusunda atılacak olan adımlar, temiz, yerli ve ucuz enerji sağlayabilecek.

 

(Yeşil Ekonomi)

What's your reaction?