Haftanın Kitaplığı – 2 Şubat 2025

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz

Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı – Bir Cinayet Antolojisi

Yazar: İbrahim Yıldırım

Yayınevi: İthaki Yayınları

Bir başka polisiye roman mümkündü… ve yazıldı!
 
Orhan Kemal Roman Armağanı (2016) sahibi İbrahim Yıldırım, bu kez ülkemizdeki polisiye roman anlayışını değiştirecek bir eserle çıkıyor okurlarının karşısına: Özgün biçimi ve üslubuyla Yıldırım’ın ustalık eserlerinden biri sayılabilecek Bir Cinayet Antolojisi – Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı, zamanın acımasızlığı karşısında sözün hakkını inançla savunan yalnız bir adamın sesine çağırıyor bizi. Üç ayrı mekânda, beş ayrı zamanda, seanslar hâlinde kaydedilen konuşmaların çözümlenmesiyle kurgulanan metin, gizemli bir defterin peşindeki anlatıcının sesiyle kuşkulu ölümlerin izini sürerken serüvenin kendisinden çok, yazının serüvenine odaklanıyor. Geçmişten söz eden herkesin aslında şimdi’nin gerçeğine (de) dokunduğunu unutmadan…
 
“1867 yılında Sultan Abdülaziz onuruna Londra’da düzenlenen balo sırasında gerçekleşen ölümün yeniden ele alınmasının nedeni, 2018 yılından İstanbul’da bir terekede bulunan çok eski bir Defter’in hem o ölüme hem de ardından gerçekleştirilen diğer ölümcül olaylara dair kanıtlar sunmasıdır. Defter’in bir diğer özelliği ise 1907, 1908 ve 1917 yıllarında İstanbul’a üç kez gelen önemli ve çok ünlü bir suç öyküsü yazarı tarafından Büyük Londra Oteli’nde İngilizce kaleme alınmış olmasıdır.”

İspanyol Meyhanesinde Seni Aradım – Şiirler ve Mektuplar

Yazar: Turhan Oğuzbaş

Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları

İspanyol Meyhanesinde Seni Aradım, şair Turhan Oğuzbaş’ın tüm eserlerini bir araya getiriyor ve onun kendine has dünyasını bizlere sunuyor. Bu özel kitapta sanatçının daha önce yayımlanan; İspanyol Meyhanesinde Seni Aradım, Sonbahar Rüzgârları, Gözlerin İstanbul Senin, Beyaz Kasımpatılar ve Yaşanmamış Mektuplar adlı beş yapıtını bir arada bulacaksınız.

Gezegeni Nasıl Düzeltiriz? 21. Yüzyılda Sağ Kalmak İçin Tavsiyeler

Yazar: Julian Cribb

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

“Başta gençler olmak üzere pek çok insan iklim değişikliği, küresel zehirlenme, pandemiler, nükleer savaş gibi muazzam küresel sorunları çözme görevinin devasalığı karşısında umutsuzluğa kapıldığını söylüyor. Umutsuzluğun panzehri eylemdir. Bu kitap tamamen eylemle ilgili; neler yapılması gerektiğini anlatan zengin bir bilimsel literatürden ve diğer güvenilir kaynaklardan alınan tavsiyelerin damıtılmasıyla oluştu.”
İnsanlığın karşı karşıya olduğu büyüyen yok oluş tehlikesini konu edinen Gezegeni Nasıl Düzeltiriz? yaşam tarzımızın felakete yol açan sonuçlarından kaçınmak için hem küresel hem de kişisel düzeyde yapabileceklerimize, yapmak zorunda olduklarımıza odaklanıyor. 

Pasajlar

Yazar: Ann Quin

Çevirmen: Selvi Danacı

Yayınevi: Everest Yayınları

Ann Quin’in 1969 yılında yayımlanan üçüncü romanı Pasajlar, işkence görüp öldürüldüğünden şüphelendiği kayıp erkek kardeşini arayan bir kadının hikâyesi. Fakirlikle boğuşan, güneşli, kumlu ve isimsiz bir ülkedeki bu arayışta sevgilisi de kadına eşlik etmektedir ve adamın güncesinden parçalar ve kenar notları binlerce yıllık mitlerin gölgesinde anlatıya dahil olur. Pasajlar, yazarın Berg, Üç ve Triptikler adlı kitaplarından alışkın olduğumuz, türün sınırlarını sonuna dek zorlayan bir roman.

“Pasajlar, uzun zamandır hissetmediğim bir merak duygusu uyandırdı bende. Tanımlaması zor, sanki ergenlikte insanı yakıp tutuşturan o mutlak merak gibi, cinsel, tekbenci, melankolik, şiddetli, aç, dermansız ve sınırsız.”
Claire-Louise Bennett

“Pasajlar’ı okumak berrak sulara bakmak gibi. Saydam ve kör edici bir şekilde sana yansıyor. Hareket halinde ve ne kadar derin olduğunu kestiremiyorsun. Belki orada bir ceset var. Belki de senin cesedin.”
Joanna Walsh

Çoksesli Bir Tanpınar Okuması

Yazar: Kolektif

Yayınevi: Sanat Kritik Yayınları

2021 yılının Ağustos ayında her gün, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın doğumunun 120. yıldönümü anısına bağımsız kültür-sanat platformumuz Sanat Kritik’te “Yaz Sıcağında Bir Esinti: Ahmet Hamdi Tanpınar” başlıklı bir podcast serisi yayımladık.

42 bölümlük bu podcast serisinin her bir konuşması Tanpınar hakkında bize yepyeni şeyler söylüyor, bu sebeple elinizdeki kitabın hem çoksesli hem de çok yeni Tanpınar okumalarından oluştuğunu özellikle belirtmeliyiz.

Eskiçağ’dan Savaşçı Kadınlar 1

Yazar: Emre Erten

Yayınevi: Kabalcı Yayınevi

Tarihsel süreçte kadının toplum içindeki yeri ve önemi konusu günümüz gelişmiş toplumlarında hayli ilgi çekmektedir. Yazılı kaynakların olmadığı en erken dönemlerde kadının çok önemli bir konuma sahip olduğu, arkeolojik buluntular sayesinde anlaşılmaktadır. Bu dönemlerde kadın, üreme ve bereket sembolü olarak tanrıça mertebesine yükseltilmiş ve kabilenin devamını sağlayan varlık niteliğiyle büyük saygı görmüştür. MÖ 4. bin yılın sonlarına doğru Sümer ve Mısır uygarlıkları ile yazılı dönemlere geçilmesiyle beraber bilgilerimiz muazzam şekilde artmıştır. Bu yazılı kaynaklar sayesinde kadınların toplumsal yaşamdaki yerlerini kronolojik düzen içinde ve toplumlar arası karşılaştırmalar yaparak izleyebilmek mümkün hâle gelmiştir.
 
Günümüzde kadının sosyal yaşamdaki rolü ve değeri bakımından toplumlar arasında halen çok büyük farklılıkların yaşandığını görmek ne yazık ki çok üzücüdür. Ülkemizde ise kadınlar her gün rahmet ve minnetle andığımız büyük önder Atatürk’ün devrimleri ve kurduğu Laik Demokratik Türkiye Cumhuriyeti sayesinde bazı Batı toplumlarından bile önce erkeklerle eşit haklara sahip özgür bireyler hâline gelmişler ve böylece erkek egemen toplumların “yaşayan ölüleri” rolünden büyük ölçüde kurtulabilmişlerdir. Elinizdeki kitap günümüz toplumlarında fiziksel veya psikolojik erkek şiddetine maruz kalan kadınların toplumsal mücadelesine ve “cinsiyet eşitliği” kavramına biraz olsun katkıda bulunabilmek adına Eskiçağ Tarihi boyunca, içinde yaşadıkları erkek egemen toplumlarda cesaretleri ve akıllarıyla iz bırakan kadınları tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu hedefe yönelik projemizin ilk kısmını oluşturan bu kitap Sarmat kraliçesi Amage, Karialı Artemisia I, Ariaspes kızı Atossa, Lydia kralı Kandaules’in onurlu karısı, Kyros II’nin kızı Atossa, Makedon kraliyet sarayından Büyük İskender’in annesi Olympias başta olmak üzere Eurydike, Kleopatra, Kratesipolis, Kynna ve Roksane, Pers kraliçesi Rhodogune, Assur kraliçesi Semiramis, Maiotisli Tirgatao ve son olarak kadına büyük değer veren eski Türk toplumlarından İskit/Massagetlerin kraliçesi Tomyris’i (Tomris Hatun) antik yazarlar ve modern bilimsel kaynaklar ışığında ele almakta ve mevcut bilgileri bir araya getirerek siz değerli okuyuculara sunmaktadır.

What's your reaction?