Tarot Kartları Canlandı

Toskana’daki ağaç tepelerinden yükselen ve Etrüsk kalıntılarına yayılan Fransız-Amerikalı sanatçı Niki de Saint Phalle’nin göz kamaştırıcı şaheseri Il Giardino dei Tarocchi – Tarot Bahçesi.

De Saint Phalle, 1979’da yakın bir arkadaşı aracılığıyla araziyi satın aldı ve en başından itibaren amacı 14 dönümlük araziyi gerçeküstü, neşeli bir manzaraya dönüştürmekti. Gaudi’nin Barselona’daki Güell parkından ilham alarak “heykel ve doğa arasında bir diyalog olacak bir bahçe inşa etmeyi hayal etti. Rüya görebileceğiniz bir yer.”

©Alessandro Bonvini

Toskana’daki Capalbio sahilinde inşa edilen bahçenin tamamlanması neredeyse 20 yıl sürdü ve 22 arketipal Tarot figürü içeriyor. Sanatçı “Başladığım anda tehlikeli bir yolculuk olacağını biliyordum. Ama büyülenmiştim” dedi

“Yirminci yüzyıl unutulmuştu. Mısır tarzında çalışıyorduk. Seramikler çoğu durumda heykellerin hemen üzerine kalıplanıyor, numaralandırılıyor, çıkarılıyor, fırınlara taşınıyor, pişiriliyor, sırlanıyor ve sonra heykellerin üzerine geri konuyor.”

Kaleler, tanrıçalar, kızlar ve canavarlar zaten Niki’nin sanatının demirbaşlarıydı. 1950’lerin sonlarına doğru temel guaj resimleri taşlar, dallar ve camla giderek daha fazla süslendi. “Yeşil, kırmızı, nefret, aşk, kahkaha. Şefkat. Her şeyi gösterirdim” dedi çalışmaları hakkında. Sanatta kadınları yüceltmek için ateşli bir şampiyondu o.

©Alessandro Bonvini

Bahçede bir gezintiye çıktığınızda ışıl ışıl mağaraların ve oyukların arasında gezebilir, içine girilebilecek kadar büyük ağızları olan köşelerden geçebilir ve çatısından bisikletin uçtuğu bir kulenin ayaklarına ulaşabilirsiniz.

 “The Emperor.” ©Grand Palais
©Grand Palais
©Grand Palais

Niki, 1960’larda Paris’teki Nouveau Réalisme hareketinin tek kadın üyesiydi ve bu dönemde aynı zamanda meslektaşı Jean Tinguely’e delice aşık olmuştu. Onların kaynaşmış, yaratıcı ilişkileri Niki’yi ifadesinin sınırlarını zorlamaya teşvik etmişti ve heykel bahçesinin iskeleti üzerindeki yardımı paha biçilmez oldu.

Niki (en sağda) sağında Tanguely ile, 1962.

“Modellerimin büyütülmesi Jean Tinguely tarafından ortaçağ gözüyle mükemmel bir şekilde yapıldı. Tüm anıtsal heykel iskeletleri, mürettebatın dizleri üzerinde kaba kuvvetle oluşturulmuş kaynaklı çelik çubuklardan yapıldı.”

Dünya bir yumurtanın üzerinde dengede duran, elini zaferle kaldırmış bir kadın olarak tasvir edildi. Kahin altın ve kırmızı yılanlar içinde sürünen bir başka kadın:

©thepaintedprism (sol) ©DameElysia (sağ)

Güç bir ejderhayı yöneten narin bir kadın olarak tasvir edildi; “kızın kendi içindeki canavarı evcilleştirmesi gerekir ve bu zor görev boyunca kendi gücünü keşfedecektir.” Karmaşık “Asılmış Adam” kartı genellikle kişiyi yeni bakış açılarına açmak için kullanılır ve Niki’nin kartı parıltılı bir mağarada ayak bileğinden asılı halde bulunabilir.

©Corvi Lorenzo

Sanatçı, yaratımına o kadar daldı ki, hatta artrit bile geliştirdi. Maliyetler tavan yapınca, 5 milyon dolarlık projenin üçte birini karşılayacak olan bir Niki de Saint Phalle parfümü çıkardı. Gerçekten öncüydü:

Park, Niki’nin ölümünden sadece dört yıl önce, 1998’de nihayet halka açıldı. Bugüne kadar, onu bulmak için yeterince meraklı olanlar için İtalyan ormanlarında saklı duruyor. Maceraya başlamak için bahçenin web sitesine göz atın.

kaynak

What's your reaction?

tr_TRTurkish