Thom Yorke’tan, Radiohead’in Merak Edilen Geleceğine Dair: “Gerçekten Umurumda Değil”

Radiohead solisti Thom Yorke, Radiohead’den Jonny Greenwood ve Sons of Kemet davulcusu Tom Skinner ile oluşturdukları The Smile’daki mevcut işini gerçekten çok seviyor. Öyle ki, Avustralyalı yayın kuruluşu Double J’in Radiohead’in geleceği hakkında yaygara koparan hayranlarına kulak verip vermediği sorusuna Yorke, “Farkında değilim ve gerçekten umurumda değil” yanıtını verdi.

The Smile bu ay, üçlünün 2024’teki ikinci ve son üç yıldaki üçüncü albümleri Cutouts ile ulaştı kulaklarımıza. Grubun üretim açısından oldukça üretken olması, birçok Radiohead hayranının grubun Yorke ve Greenwood’un The Smile’a odaklanmaya devam edebilmesi için süresiz bir ara vereceğine inanmasına yol açtı. Greenwood’un kısa süre önce Radiohead’in 2025 yılı için “bir planı olmadığını” açıklaması ve “şu anda devam eden çok sayıda bireysel proje” olduğunu belirtmesi bu düşünceyi güçlendirdi.

Double J’e konuşan Yorke, Radiohead’in şu anda kendisi için büyük bir öncelik olmadığını doğruladı ve kendisinin ve grubun kendi projeleri üzerinde çalışmak için biraz alan ve özgürlük kazandığını düşünüyor. “Kimse alınmasın ve umursadığınız için teşekkürler. Ama bence kendimizi açıklamak zorunda kalmadan ya da başkalarının ne yapmamız gerektiğine dair tarihsel fikirlerine cevap vermek zorunda olmadan bize anlamlı gelen şeyleri yapma hakkını kazandık” dedi.

The Smile, Radiohead üyelerinin 2016’da en son albümleri A Moon Shaped Pool’un yayınlanmasından bu yana meşgul oldukları çeşitli yan girişimlerden sadece biri. Jonny Greenwood film senaryoları yazmakla ve Oscar adaylıkları elde etmekle meşgulken, basçı Colin Greenwood, “How to Disappear: A Photographic Portrait of Radiohead” adlı yeni bir fotoğraf kitabı yayımladı ve Nick Cave ile turneye çıktı. Ed O’Brien ve Philip Selway solo albümler yayımlarken, Yorke da bu yıl İtalyan drama filmi Confidenza’nın müzikleri de dahil olmak üzere çok sayıda solo projede çalıştı.

Yine de Radiohead yaz boyunca provalar için bir araya geldi ve Colin Greenwood NME’ye şunları söyledi: “Yaklaşık iki ay önce Londra’da sadece eski şarkıları çalmak için bazı provalar yaptık ve gerçekten çok eğlenceliydi, çok iyi vakit geçirdik.” Double J tarafından provalar ve bunların canlandırıcı olup olmadığı sorulduğunda Yorke biraz şifreli bir yanıt verdi: “Evet. Buna ekleyebileceğim bir şey olduğunu sanmıyorum.”

Yorke, Double J ile yaptığı röportaj boyunca Cutouts ve The Smile’ın yaratım sürecini de ayrıntılı olarak ele aldı. Bu yılki yayın stratejisinin Jonny Greenwood’un çalışma tarzına çok uygun olduğunu düşünüyor: “Jonny ve ben bu spektrumun zıt uçlarındayız,” diyor Yorke. “Jonny daha sabırsız ve genellikle yan odada başka bir fikir üzerinde çalışıyor. Ben son detaylar üzerinde çalışmayı seviyorum. Elimde değil… Her şeyin akıp gitmesi ve doğru bir şekilde oturması beni rahatlatıyor.”

Yorke ayrıca bu hafta başlayacak olan Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Japonya’yı kapsayan solo turnesinin de ön gösterimini yaptı. 2019’dan bu yana ilk kez solo turneye çıkacak olan Yorke, “yakın ve çok da yakın olmayan geçmişinden şarkıların versiyonlarını” çalacak. Yorke Double J’ye yaptığı açıklamada “Bir süredir Sam [Petts-Davies] ile birlikte bunun üzerinde çalışıyorduk” dedi ve ekledi: “Bu bir deney, nispeten basit bir deney – yani tamamı değil. Sahnede bazı makineler, bir gitar, piyano ve ben olacağım. Eğer işe yarıyorsa, umarım kendi kendini açıklayacaktır!”

Bu arada Yorke, Radiohead’in Hail to the Thief şarkısını Hamlet’in yeni bir prodüksiyonu için uyarlamayı planladığını da duyurdu.

ROTKA TV YAYINLARINI YOUTUBE ÜZERİNDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ

Consequence.net

What's your reaction?

tr_TRTurkish