Haftanın Kitaplığı – 13 Ekim 2024

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz

Zalim İyimserlik – Bugünün Duygusal Tarihi

Yazar: Lauren Berlant

Yayınevi: Minotor Kitap

Tüm bağlılıklar iyimserdir ancak arzu ettiğiniz şey aslında gelişmenizin önünde engel oluşturduğunda zalim bir iyimserlik ilişkisi ortaya çıkar. Bugünü kavramanın cesur yeni yollarını sunan Lauren Berlant Zalim İyimserlik kitabında tutkuyla bağlı olduğumuz, arzuladığımız şeyleri sorgulamamızı sağlıyor: aşk, politika, aile, erdemli yeni yıl kararları… Liberal-kapitalist sistemlerin bireylere hayatlarını “bir şeye dönüştürmek” için fırsatlar sağlayamayacağına dair kanıtlar ortadayken “iyi bir yaşam sürme” fantezisine bağlı kalmanın beyhudeliğini gözler önüne seriyor. Bu kitabı okurken, sizi harekete geçiren her ne ise onun aynı zamanda sizi hayal kırıklığına doğru hızla sürüklediğini de hissedeceksiniz.

Zalim İyimserlik sert bir analiz olmasının yanı sıra, modern toplum fantezilerimizin ve bu fantezilere doğru Don Kişotça atılımlarımızın karanlık bir natürmortu. Tarihsel şimdinin başka herhangi bir şekilde anlaşılmadan önce duygusal olarak algılandığını savunan Berlant günümüzün dikkate değer duygusal tarihini anlatıyor bizlere.

“Modern çağ insanının umut krizini tanımlamak için kullanabileceğiniz yeni bir dil arıyorsanız, Zalim İyimserlik’i okuyun. Yemek, aşk, politika, aile ve popüler kültüre olan bağlılığımızın oldukça sert ve aynı zamanda hiciv dolu bir incelemesi.”
— Kate Clinton, Progressive

“Lauren Berlant çağdaş sanat, edebiyat ve film okumalarını ustalıkla bir araya getirerek iyi yaşama yönelik ısrarlı arzularımızın nasıl sürekli olarak engellendiğini ortaya koyuyor. Bu kitabı okumak heyecan verici bir teorik deneyim ama aynı zamanda çok pratik, anlık, gündelik bir niteliğe de sahip. Berlant bize çıkmazda yani günümüzün duygusal ve politik koşullarında nasıl yaşayabileceğimizin kılavuzunu sunuyor.”
— Michael Hardt

Kaos Prensi – Amber Yıllıkları 10.Kitap

Yazar: Roger Zelazny

Yayınevi: İthaki Yayınları

Amber Yıllıkları sona eriyor.

“TÜM YOLLAR AMBER’E ÇIKAR…”

İhanetler, hileler, suikast girişimleri ve kanlı aile entrikaları Merlin’i, nam-ı diğer Merle Corey’yi Kaos Sarayları’na taşır. Kaos Kralı Swayvill’in ölümü üzerine, kendini beklenmedik bir şekilde Kara Gözlem altında bulur. Annesi Dara ve dayısı Mandor tarafından tasarlanan bir dizi geleneksel ölümcül “kaza” sayesinde tahtın üçüncü sıradaki vârisidir.

Gerçi Merlin’in bu konuda şüpheleri vardır, ancak sorularını dillendirmekten fazlasını yapamadan, Amber’deki Desen ile Kaos’taki Logrus arasındaki tüm çoklu evreni yok edebilecek mücadeleye bir kez daha kapılır.

Merlin’in nihai hükümdarlığa giden yolculuğu kolay olmayacaktır. Zira karanlık büyüler hâlâ onu beklemektedir. Amber ve Kaos arasında susturulması gereken ölümcül bir anlaşmazlık vardır. Ve uzun zamandır öldüğüne inanılan babasının, tutsak edildiği büyüden kurtarılması şarttır.

Çubuklu, Hayaletçark ve aklıyla donanmış olsa bile, Merlin’in hayatta kalması için bir mucize gerekecektir.

Amber Yıllıkları’nın onuncu kitabı Kaos Prensi, tüm zamanların en muhteşem fantastik serilerinden birine destansı bir son getiriyor!

“Tam bir Yeni Dalga yazarı, o kadar cüretkâr ki bazı köhne ikonları rahatsız etmeden hiçbir şey yazamazdı.” —David Brin

Züleyha Gözlerini Açıyor

Yazar: Guzel Yahina

Yayınevi: Everest Yayınları

Guzel Yahina’nın büyük bir yankı uyandırarak pek çok ödül alan, yirmiden fazla dile çevrilen, televizyon dizisine uyarlanan ilk romanı Züleyha Gözlerini Açıyor, Sovyetler Birliği zamanında, toprak sahiplerini mülksüzleştirmeye yönelik programın bir parçası olarak ücra bir Tatar köyünde yaşarken Sibirya’ya sürgüne gönderilen genç bir kadının yazgısını konu alır. Züleyha 1930 kışıyla başlayan ve 16 yıl süren bu hikâyede dışarıdaki dünyayı tanımaya, diğer sürgünlerle ilişkiler kurmaya çabalar. Zorlu koşullarla mücadele ederken, bir yandan da yaşam hakkını doğaya ve devlete karşı her gün savunmak zorundadır; kimliğini ve yaşamak için nedenlerini sorgularken anneliği, aşkı ve arkadaşlığı bulur, kendini özgürleştirir. Yazarın ailesinden de izler taşıyan Züleyha Gözlerini Açıyor, hayatta kalmanın değil yaşamanın, vicdanın uyanışının romanıdır.

“Trajik bir tarihi konunun büyük bir düzyazıya dönüştürülmesini sağlayan simyanın ortaya çıkması son derece zordur… Tanık olduğumuz şey çok güçlü bir ilk roman – çok uzun zamandır beklediğimiz türden. Ve önemli olan şey simyanın işe yaramış olması: Konu edebiyata yeniden nüfuz etmiş.”
Pavel Basinski

“Böyle genç bir yazarın, cehennemdeki sevgi ve şefkati göklere çıkaran böylesine güçlü bir eseri nasıl yazdığı benim için tam bir muamma…”
Lüdmila Ulitskaya

Hastalık Arzusu – Evhamlarla Geçen Dokuz Yaşam

Yazar: Brian Dillon

Yayınevi: İlksatır Yayınevi

Evhamlarla hayatı ıskalamak mı, dümeni yaratıcılığa kırmak mı?
 
İngiliz yazar ve şair Charlotte Brontë, hastalıkları sayesinde sorumluluklarından kaçıp yazmaya vakit ayırırdı. Amerikalı sanatçı Andy Warhol, hem hastalıktan hem de hastalık fikrinden korkardı. Fransız yazar Marcel Proust sanatsal yönünü evhamlarıyla çizerdi. Glenn Gould omzuna dostça vurulan bir darbenin piyano çalma yeteneğini yok ettiğini iddia ederdi. Alman hukukçu Daniel Paul Schreber ise bedeninin Tanrı ve doktorlar tarafından ele geçirildiğine inanırdı.
 
Hastalık Arzusu edebiyat, müzik, sanat ve bilim camiasının dünyaca ünlü dokuz isminin hastalık hastalığına odaklanırken korkuların zihinle beden arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediğini de gözler önüne seriyor.
 
Yazar Brian Dillon’ın mektup, günlük, otobiyografi, röportaj ve tanıklardan yola çıkarak hazırladığı kitap, sağlık kaygısıyla yaratıcılık arasında bir bağ olup olmadığını da sorguluyor.
 
• 2009 Wellcome Kitap Ödülü Kısa Listesi

Editörlük Zor Zanaat – Editörlerle Söyleşiler

Yazar: Kolektif

Yayınevi: Notos

Editörlük Zor Zanaat’ın öznesi editör olduğu için biz bolca editörlüğü, editörlerin sorunlarını konuştuk. Özneler değişir, sorunlar pek değişmez bu sektörde. Tam da bu sebeple farklı özneleri de konuşmak gerekiyor. Biz fitili “editör” üzerinden ateşleyelim, devamında başka fitiller ateşlenir, en nihayetinde belki yayıncılığa bir meşale yakarız, belli mi olur?

Selahattin Özpalabıyıklar · Cem Akaş · Tanıl Bora ·  Sevengül Sönmez · Murat Yalçın · Savaş Kılıç · Nazlı Berivan Ak · Cem Alpan · Semih Gümüş · Ayşegül Utku Günaydın · Mustafa Çevikdoğan

Gizli Bahçe

Yazar: Frances Hodgson Burnett

Yayınevi: İletişim Yayınları

Frances Hodgson Burnett, çevresindeki herkesi kaybetmesinin ardından Hindistan’dan İngiltere’ye göç edip yeni bir hayata atılan Mary’nin ilginç hikâyesini anlatıyor.
 
Dokuz yaşına kadar Hindistan’da dadılar tarafından büyütülen Mary Lennox aniden İngiltere’ye, eniştesinin malikânesine taşınmak zorunda kalır. Aksi, huysuz bir çocuktur. Fakat odasından asla çıkmayan kuzeni Colin ve onun aksine, sürekli kırlarda dolaşıp hayvanlarla, bitkilerle ilgilenen Dickon’la tanışınca, daha önce hiç görmediği güzelliklerle karşılaşmaya başlar. Üç kafadar, malikânede keşfettikleri bir bahçede çalışarak hem kendilerini, hem çevrelerini dönüştürür.
 
Gizli Bahçe’de, güller ve zambaklarla birlikte yeni bir hayatın nasıl filizlendiğine tanıklık edeceksiniz.

What's your reaction?

tr_TRTurkish