Megalopolis’ten The Brutalist’e kadar mimarlar bu sonbaharda beyazperdeyi ele geçiriyor

Sinemada bu sonbahar sezonu mimarların başrolü üstlendiği bir gişe rekorları kıran filmler dizisi sunuyor. Adam Driver ve Adrien Brody gibi büyük isimlerin başrol oynadığı üç heyecan verici hikaye olan Megalopolis, The Brutalist ve E.1027‘den bahsediyoruz. Megalopolis‘te Cesar Catilina, ütopik bir şehir yaratmak isteyen tartışmalı bir mimardır, ancak takıntısı kişisel ve toplumsal çatışmalara yol açar. The Brutalist güçlü patronların taleplerine boyun eğerken sanatsal bütünlüğünü korumaya çalışan Macar mimar László Toth‘u takip ediyor. E.1027 erkek egemen bir alanda tanınma arayışında cinsiyet normlarına meydan okuyan İrlandalı mimar Eileen Gray’e odaklanıyor ve sanatsal ifade için daha kişisel bir mücadeleyi vurguluyor.

Üç karakter de mimari ve inovasyona karşı sarsılmaz bir tutkuyu paylaşırken bireysel gerçeklikleri toplumsal baskılara karşı farklı tepkileri tetikliyor: Catilina’nın siyasi mücadelesi, László’nun göçmen deneyimi ve Eileen’in ataerkilliğe karşı mücadelesi.

Amerikalı film yönetmeni Francis Ford Coppola’nın MEGALOPOLIS’i hayali bir Modern Amerika’da geçen bir Roma destanı. Yeni Roma Şehri değişmek zorundadır ve bu durum ütopik, idealist bir geleceği kurmak isteyen dahi bir sanatçı olan Cesar Catilina ile gerici statükoya bağlı kalmaya devam eden, açgözlülü, çıkarcı ve partizan savaşını sürdüren Belediye Başkanı Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito tarafından canlandırılmıştır) arasında çatışmaya neden olur. Aralarında kalan sosyetik Julia Cicero (Nathalie Emmanuel tarafından canlandırılıyor) belediye başkanının kızıdır ve Cesar’a olan aşkı babasını sorgulamasına neden olur.

Aralık 2024 çıkışlı The Brutalist vizyon sahibi mimar László Toth’un savaş sonrası Avrupa’dan kaçarak hayatını yeniden inşa etmek ve savaş sırasında değişen sınırlar ve rejimler nedeniyle karısı Erzsébet ile birlikte çalışmak için Amerika’ya gelmesinin hikayesini anlatıyor. Garip yeni bir ülkede kendi başına olan László, Pensilvanya’ya yerleşir ve modern Amerika’nın doğuşuna tanık olur. Bir noktada inşa etme yeteneğini fark eden zengin ve tanınmış sanayici Harrison Lee Van Buren ile yolları kesişir, ancak güç ve mirasın sonuçlarına kapılır. Filmde László Toth rolünde Adrien Brody, Erzsébet Toth rolünde Felicity Jones ve Harrison Lee Van Buren rolünde Guy Pearce yer alıyor.

1930’ların Paris sanat sahnesinde Natalie Radmall-Quirke’nin ikonik İrlandalı sanatçı ve mimar Eileen Gray’i canlandırdığı şık bir belgeselde bir aşk üçgeni ve sanatsal rekabet ortaya çıkıyor. Gray’in modernist şaheseri olan Riviera’daki E.1027 adlı ev tasarımı doğayla harmanlayarak onun benzersiz vizyonunu somutlaştırıyor. İsviçreli-Fransız mimar Le Corbusier eve takıntılı hale geliyor. Film çığır açan başarılarına rağmen erkek meslektaşlarının Gray’in katkılarını nasıl gölgede bıraktığını araştırıyor. Tasarım duyarlılığından ilham alan çarpıcı görsellerle mirasını kutluyor. Filmin 28 Kasım 2024’te vizyona girmesi planlanıyor.

Peter Greenaway’in yönettiği The Belly of an Architect titiz ve takıntılı bir mimar olan Stourley Kracklite’ın (Brian Dennehy tarafından canlandırılıyor) hikayesini anlatıyor. Stourley, 18. yüzyıl mimarı Etienne-Louis Boullée’yi onurlandıran bir sergi düzenlemek için genç karısı Louisa (Chloe Webb tarafından canlandırılıyor) ile birlikte Amerika’dan Roma’ya seyahat ediyor. Yolculuk sırasında uzun zamandır arzuladıkları bir çocuğa sahip oluyorlar. Yine de Stourley’nin Louisa’nın hamileliğine olan artan saplantısı, onun sadakatsizliğinden şüphelenmesi ve kendi kötüleşen karın ağrısı onu uçurumun kenarına sürükleyerek tehlikeli bir saplantıya götürüyor.

Amerika’nın ilk yıldızı Gary Cooper, The Fountainhead adlı klasik bir filmde ‘mimar’ı hayata geçirdi. King Vidor’un yönettiği siyah beyaz film, Ayn Rand’ın 1943 tarihli en çok satan romanından uyarlanmıştır ve senaryoyu da Rand yazmıştır. Filmin hikayesi sanatsal vizyonundan ödün vermeyi reddeden son derece bağımsız bir mimar olan Howard Roark’ın etrafında dönmektedir. Roark modern binalar tasarlamak için muhafazakar mimari kuruluşa karşı mücadele eder. Kendisini destekleyen veya karşı çıkanlarla olan ilişkileri, romantik drama ve felsefi derinlik katmanları ekler. Roark, Rand’ın insan ruhu idealini sembolize eder ve yolculuğu, bireyselcilik ve kolektivizm arasındaki daha geniş çatışmayı yansıtır.

Güney Koreli yönetmen Kogonada’nın ilk filmi olarak öngördüğü Columbus’ta, tanınmış bir mimarlık bilgininin oğlu Jin Lee rolünde John Cho ve yeni mezun bir lise öğrencisi ve kütüphane çalışanı olan Casey rolünde Haley Lu Richardson yer alır. Casey, modernizmin vaadiyle ıssız bir Ortabatı kasabasında, iyileşmekte olan bir bağımlı olan annesiyle birlikte yaşamaktadır. Dünyanın öbür ucundan gelen bir ziyaretçi olan Jin yabancılaşmış, ölmekte olan babasıyla ilgilenmektedir. Film, arkadaşlıklarının çiçek açmasını, birbirlerinde ve etraflarını saran mimaride dinlenmelerini konu almaktadır. Amerikalı mimar Eero Saarinen tarafından tasarlanan Kuzey Hristiyan Kilisesi ve Irwin Konferans Merkezi de dahildir.

Mimarlığı ‘başrol oyuncusu’ olarak düşündüğümüzde acımasızlığın estetiğini rahatsız edici bir anlatıyla harmanlayan distopik gerilim filmi High-Rise’ı atlayamayız. Filmde Dr. Robert Laign rolünde Tom Hiddleston, Anthony Royal rolünde Jeremy Irons, Helen Wilder rolünde Elisabeth Moss, Richard Wilder rolünde Luke Evans ve Charlotte Melville rolünde Sienna Miller yer almaktadır. 1975 yılında Londra’nın dış mahallelerinde Royal tarafından inşa edilen 40 katlı lüks bir kulede geçen film, sakinlerin modern kolaylıkların tadını çıkarırken kendilerini yavaş yavaş dış dünyadan soyutlamalarını konu alıyor. Binanın altyapısı bozuldukça gerginlikler artıyor ve kule kaosa sürükleniyor.

Alex Garland’ın yönettiği Ex Machina, internet şirketinin CEO’su Nathan Bateman’ın (Oscar Isaac) özel mülkünde bir hafta geçiren programcı Caleb Smith’i (Domhnall Gleeson) konu alıyor. Kısa süre sonra, son derece gelişmiş bir robot olan Ava’nın (Alicia Vikander) bilincini değerlendirmek için bir Turing testine katılmak üzere seçildiğini öğrenir. Test ilerledikçe, Ava’nın Caleb veya yaratıcısı Nathan’ın başlangıçta tahmin ettiğinden çok daha öz farkındalığı olduğu ve manipülatif olduğu ortaya çıkar. Film boyunca mimari Bateman’ın tamamen camdan yapılmış minimalist ikametgahından, hikayenin yapay zeka ve makine ilişkilerine odaklanmasını vurgulayan teknolojik estetiği sergileyen yeraltı laboratuvarına kadar merkez sahnede yer alır.

Yönetmen Bong Joon-ho tarafından tasarlanan ödüllü Güney Kore kara komedisi Parasite, Seul’de yarı bodrum bir dairede yaşayan, zengin Park ailesine sızmak için plan yapan maddi sıkıntı çeken Kim ailesinin hikayesini anlatıyor. Film boyunca mimari, filmin sosyal sınıf dinamiklerini ve karakterler arasındaki ilişkileri keşfetmesinde merkezi bir rol oynuyor. En belirgin olanı zıt mekanların tasviri: yarı bodrum daire, karanlık ve sıkışık olması nedeniyle yoksulluğu ve dışlanmayı simgeliyor. Buna karşılık, Park ailesinin modern evi, geniş tasarımları ve yüksek statüyü yansıtan doğal ışığıyla zenginlik, konfor ve ayrıcalığı temsil ediyor.

Muhtemelen son yirmi yılın mimariye en ikonik övgüsü yönetmen Christopher Nolan’ın akıl almaz başyapıtı Inception’dır — Leonardo DiCaprio hedeflerinin bilinçaltına nüfuz ederek bilgi çıkarma konusunda uzmanlaşmış yetenekli bir hırsız olan Dom Cobb rolündedir. Kendisine bir hedefin bilinçaltına bir fikir yerleştirmesi karşılığında sabıka kaydının silinmesi fırsatı sunulur. Bu süreçte, rüyanın planlarını oluşturmasına yardımcı olan genç bir mimarlık mezunu olan Ariadne’yi (Elliot Page) işe alır.

designboom

What's your reaction?

tr_TRTurkish