Stanley Kubrick’in Spartacus filmindeki savaş sahnelerinde kaç figüran kullanılmıştır?

1960 yapımı Spartacus filmi Kirk Douglas’ın tutkuyla bağlı olduğu bir projeydi. Howard Fast’in efsanevi Roma köle lideri hakkındaki1951 tarihli romanını uyarlaması için kara listeye alınmış senarist Dalton Trumbo’yla çalışmaya karar verdi. Filmin stüdyosu ve orijinal yönetmeni Anthony Mann’la yollarını ayırdıktan sonra yerine Stanley Kubrick adında “deneyimsiz” bir yönetmeni işe alındı. Kubrick o zaman 30 yaşındaydı.

Bu Kubrick’in ilk büyük bütçeli filmiydi ve daha önceki tek kayda değer çalışması olan Paths of Glory gişede görece başarısız olmuştu. Ancak harcamak zorunda olduğu 12 milyon dolar, stüdyonun kendisine yüklediği büyük beklentiler ve filmin muazzam kapsamı karşısında korkuya kapılmak yerine meydan okumayı seçti ve iradesini prodüksiyona dayattı.

Filmin dağıtımcısı Universal Pictures’ın başkanı Edward Muhl’ün isteklerine karşı Kubrick panoramik savaş sahnelerinin İspanya’da çekilmesinde ısrar etti. Madrid’in uydu şehri Guadalajara çevresindeki kuru ovalarda Roma askeri kıyafetleri ve İtalya’daki müzeler ve kostümcüler tarafından ödünç verilen beş ton zırh giymiş 8.800 gerçek İspanyol piyade askerini bir araya getirdi. Kubrick devasa figüran meclislerini bir kuleden yönetti ve gerçek bir ordu generaliymiş gibi talimatlarını bağırarak ulaştırdı.

Spartacus’un isyanının başladığı gladyatör okulunda geçen filmin ilk bölümleri için Kubrick arenada ölmeye mahkum gerçek savaşçılarmış gibi eğittiği 187 dublör kullandı. On binlerce Roma askerinin ve kölenin savaş alanında hep bir ağızdan coşkulu çığlıklar atmasının sesini yeniden yaratmak için Michigan, Lansing’deki 76 bin kişilik bir üniversite futbolu kalabalığına “Yaşasın Crassus!” ve “Ben Spartaküs’üm!” diye bağırmasını söyledi.

Yapımda yer alan toplam figüran sayısından bu kalabalığı hariç tutsanız bile, güvenilir tahminler bunun yaklaşık 50.000 kişi olduğunu gösteriyor. Bu bir filme konulmuş en büyük kolektif insan emeği çabalarından biri. Tony Curtis gibi başrol oyuncularının çekim yapmayı dayanılmaz bulmasına şaşmamak gerek.

Film vizyona girdiğinde büyük bir başarı elde etti ve gişede muazzam bütçesinin dört katını yaptı. John F Kennedy’nin sinemaya gidip filmi izlemesiyle Trumbo’nun kara listeye alınma süreci de sona erdi.

Film Kubrick’in bir auteur film yapımcısı olarak kariyerini başlattı ve daha sonra yaptığı her film üzerinde tam bir sanatsal kontrol elde etmesini sağladı. Destansı film türünde mümkün olanın kapsamını dönüştürdü ve teknoloji Kubrick’in ileri görüşlü yaklaşımına yetiştiğinde tamamen farklı bir ölçekte sahnelerin önünü açtı.

What's your reaction?

tr_TRTurkish