İlginç yaşam süresi haritası, hangi ünlü şahsiyetlerin aynı döneme denk geldiğini gösteriyor

Yaşayan ya da ölmüş hangi ünlü kişiyle akşam yemeği yemek istediğinizi hiç düşündünüz mü? Cevabınız evet ise muhtemelen bunlar arasında bazı tarihi şahsiyetler de vardır. Reddit kullanıcısı deeply_whatever tarafından oluşturulan The Big Map of Who Lived When adlı son derece etkileyici bir veri görselleştirmesi bu fikri hayata geçirdi. Kullanıcı aynı dönemde yaşamış insanların şaşırtıcı bağlantılarını ve örtüşmelerini ortaya koyarak tarihi ve çağdaş figürlerin yaşam sürelerini bir zaman çizelgesinde gösterdi.

Harita ünlü kişileri yedi kategoriye ayırırken bir renk kodlama sistemi kullanıyor: Sanatçılar, İş insanları, Eğlendiriciler, Sporcular, Yazarlar, Liderler ve Kötü Adamlar. Ayrıca belirli olayları ve dönemleri başka bir renkle vurgulayarak bireylerin tarihsel örtüşmesine hoşa giden bir bakış açısı sunuyor.

Örneğin empresyonist ressam Claude Monet’nin (1840-1926) havacılık öncüsü Amelia Earhart (1897-1939) ile aynı dönemde yaşadığını biliyor muydunuz? Monet, Earhart’ın 1937’de Pasifik Okyanusu üzerinde kaybolmasından sadece 11 yıl önce vefat etti. Şu anki ABD Başkanı Joe Biden ile film yapımcısı Martin Scorsese’nin ikisinin de 1942’de doğmuş olması ilginçtir. Charlie Chaplin (1889-1977) ile Adolf Hitler (1889-1945) ise sadece dört gün arayla doğmuşlar.

Haritanın eğlenceli tarafları da var; Yüzüklerin Efendisi‘nin yazarı J.R.R. Tolkien’in (1892–1973) rapçi Eminem (1972 doğumlu) ile bir yıl aynı dönemde yaşadığını ortaya koyuyor. Ayrıca kaşif Kristof Kolomb’un (1451–1506) bilgin Leonardo da Vinci’nin (1452–1519) ve ilahiyatçı Martin Luther’in (1483–1546) aynı dönemde hayatta olduğunu bilmek büyüleyici.

Harita ayrıca Keşif Çağı, Aydınlanma Çağı ve Korsanlığın Altın Çağı gibi önemli dönemleri vurgulayarak bu dönemleri şekillendiren etkili kişileri sergiliyor. Bu küçük, etkili grupların yaşamları boyunca nasıl önemli bir tesir yarattıklarının altını çiziyor. Örneğin Ernest Hemingway, Gertrude Stein ve F. Scott Fitzgerald gibi ikonik yazar ve şairlerden oluşan Kayıp Nesil edebiyat ve kültürde kalıcı bir iz bıraktı.

Ünlü yaşamların daha şaşırtıcı örtüşmelerini bulmak için aşağıdaki Kim Ne Zaman Yaşadı’nın Büyük Haritası’na göz atın. Daha özel bir içgörü için, yalnızca Yazarlar, Şairler, Oyun Yazarları ve Filozoflara odaklanan bir versiyona göz atın.

profound_whatever: Reddit

[Reddit]

bütün görseller: profound_whatever.

What's your reaction?

tr_TRTurkish