Franz Ferdinand Yeni Albümü, The Human Fear’ın Detaylarını İlk Single ‘Audacious’ İle Duyurdu

Franz Ferdinand, 10 Ocak 2025 Cuma günü Türkiye’de GRGDN Müzik temsilciliğinde, Domino etiketiyle yayınlanacak yeni stüdyo albümü The Human Fear’ın ayrıntılarını duyurdu.

Duyuruyla birlikte albümden çıkan ilk tekli ‘Audacious’ da video klibiyle birlikte yayında!

2013 tarihli Right Thoughts, Right Words, Right Action albümünde birlikte çalıştıkları Mark Ralph ile yeniden bir araya gelen grup, bu albümde klasik Franz tarzını korurken, bir yandan pop esintilerine doğru yöneliyor ve iyimser, hayatı kucaklayan bir hava sergiliyor.

İskoçya’daki AYR Stüdyoları’nda kaydedilen The Human Fear, 11 şarkıdan oluşuyor. Bu şarkılar, insanların derin korkularına ve bu korkularla yüzleşip onları kabul etmenin hayatlarımızı nasıl şekillendirdiğine dair göndermeler içeriyor.

Albümle ilgili konuşan Franz Ferdinand’ın solisti Alex Kapranos şunları söyledi: “Bu albümü yapmak, hayatımda yaşadığım en pozitif deneyimlerden biriydi, ama adı The Human Fear. Korku, insana hayatta olduğunu hatırlatır. Sanırım hepimiz, onun bize verdiği o coşkuya bağımlıyız. Korku, nasıl tepki verdiğimizi, insan yanımızı gösterir. İşte bu şarkılar, korkular aracılığıyla insan olmanın heyecanını arıyor. İlk dinleyişte fark edeceğiniz türden değiller.”

İlk single ‘Audacious’ için çekilen video, grubun uzun süredir birlikte çalıştığı Andy Knowles tarafından yönetildi ve yıllar boyunca Franz Ferdinand’ın birçok unutulmaz “eve dönüş” konserini gerçekleştirdiği Glasgow Barrowland’da çekildi.

Yönetmen Andy Knowles, video hakkında şöyle konuştu: “Audacious”ı ilk dinlediğimde, hemen bir video klibi olması gerektiğini hissettim. 2022’de ‘Curious’ için geliştirdiğimiz şakacı yaklaşımı daha da ilerletmek ve hayatın kasvetli anlarını, cüretkar bir bakış açısıyla eğlenceli bir curcuna içinde karşılaştırmak istedim.”

Franz Ferdinand, Glasgow’daki harabe binalarda düzenledikleri yasadışı partilerle başladıkları müzikal yolculukta, taze ve solmayan bir enerji, sınırları aşan bir sanat okulu perspektifiyle tanımlandı. Yeni albümleri The Human Fear da bu geleneği sürdürüyor: belirgin, ancak yenilikçi bir yaklaşımla hem müzikal hem de yaratıcı anlamda ileriye gitmeye kararlı bir çalışma.

Albümdeki şarkıların tamamı, stüdyoya girmeden önce yazıldı. Amaç, kayda başlamadan önce bir şarkı kitabı oluşturmaktı ve stüdyo sürecine girildiğinde her şey hızla hayata geçirildi. Şarkıların çoğu, grup tarafından canlı kaydedilirken albümdeki vokallerin büyük bir kısmı, orijinal kayıtların ta kendisi.

Estetik ve stilin, ses kadar önemli olduğu bu grup için görsellik her zamanki gibi büyük bir role sahip. Albüm kapağı, Macar sanatçı Dóra Maurer’in 7 Twists adlı otoportresinden esinlendi. Maurer’in çalışması, grubun müziklerinde yaratmak istedikleri etkiyi tam anlamıyla yansıttığı için ilham kaynağı oldu: çarpıcı bir yakınlık, derinlik ve tatmin edici tekrarlara sahip, görmezden gelinemez bir kırılganlık.

Franz Ferdinand fotoğraf Fiona Torre

ROTKA TV YAYINLARINI YOUTUBE ÜZERİNDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ

Franz Ferdinand “The Human Fear” şarkı listesi:

1.   Audacious

2.   Everyday Dreamer

3.   The Doctor

4.   Hooked

5.   Build It Up

6.   Night Or Day

7.   Tell Me I Should Stay

8.   Cats

9.   Black Eyelashes

10. Bar Lonely

11. The Birds

What's your reaction?

tr_TRTurkish