Çin’e Seyahat Rehberi: Önceden Bilmeniz Gereken 5 Şey

Çin’e bir seyahat planlamadan önce vize başvurusundan sosyal medya uygulamalarındaki kısıtlamalara, döviz kurlarından, dil engeli, bavul hazırlama, güzergah planlaması ve yerel geleneklere alışmaya kadar araştırmasını yapmanız gereken birçok şey var. Aşağıdaki ipuçlarını okuyup uygularsanız seyahatinizde size yarayacak bilgiler edinebilirsiniz.

Çin’i Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman

Çin çeşitli iklimlere ve ülkelere ev sahipliği yapıyor, bu yüzden ülkeyi ziyaret etmek için en iyi zamanı belirlemek kolay değil. Tercih ettiğiniz mevsim türüne bağlı olarak anlaşılması gereken en önemli şey Mart ve Mayıs arasında havanın sıcak olması, daha az gök gürültülü sağanak yağış olur ve yürüyüş yolları boyunca açan kiraz çiçeklerini de görebilirsiniz.

Daha serin havaları seviyorsanız Çin’e yapacağınız seyahati Eylül’den Kasım’a kadar olan ilkbaharda planlamayı düşünün. Sonbaharı deneyimlemek, güzel tonlar ve göller görebileceğiniz eşsiz bir deneyimdir.

Ancak kar ve soğuk havayı tercih ediyorsanız en sıcak giysilerinizi yanınıza alın ve çok soğuk bir mevsimde Çin’i keşfetmeye hazır olun. Bu mevsinde ziyaret edebileceğiniz üç ana cazibe merkezi var:

Harbin Buz ve Kar Festivali
Harbin Buz ve Kar Dünyası
Çin Kar Kasabası

Farklı bölgelerdeki çeşitli kış manzaralarını ve özellikle yukarıda belirtilen buz gibi soğuk manzaraları gezerek seyahatinizden en iyi şekilde yararlanın.

Yılın en yoğun dönemleri olan yaz tatilleri ve Çin Yeni Yılı sırasında Çin’deki yoğun zamanlardan kaçınmak isteyebilirsiniz. Kalabalık sevmiyorsanız aşağıdaki festivaller ve etkinlikler sırasında seyahatinizi planlamaktan kaçınmak isteyeceksiniz:

İşçi Bayramı (1-3 Mayıs)
Çin Ulusal Günü (1-7 Ekim)
Çin Yeni Yılı (Ocak sonundan Şubata)

Ne Beklemelisiniz

Çin seyahati öyle herkese göre değildir ancak yola çıkmadan önce sorular sorarsanız bolca zaman ve zahmetten tasarruf edebilirsiniz. Mesela en belirgin meselelerden biri dil engeli. Mandarince Çin’de resmi dil olmasına rağmen ülke genelinde konuşulan birden fazla lehçe var. Çoğu Çinli akıcı bir şekilde İngilizce konuşmadığı için temel ifadeleri ve kelimeleri kullanarak İngilizce de konuşabilirsiniz.

Para birimi ve para söz konusu olduğunda, Renminbi kullandıkları için elinizde bir hesap makinesi kullanmanız gerekir. Bunu yaparsanız paranızı akıllıca harcamanız daha kolay olacaktır. Yanınızda daha fazla nakit bulundurun çünkü Çin hala büyük şehirler dışında genellikle nakit kullanır.

Facebook ve Instagram aracılığıyla arkadaşlarınıza Çin’in büyüleyici manzaralarını anlık göstermek istiyorsanız üzgünüz, bu iki uygulama Çin’de engelli ve erişim sağlamanın tek yolu, seyahatten önce telefonunuza veya dizüstü bilgisayarınıza bir VPN yüklemek.

Son olarak güvenlik ve sigorta herkes için temel bir endişe kaynağı olsa da Çin nispeten güvenli bir ülke olarak görülür. Orada da dünyanın her yerinde yaygın suçlar meydana gelir. Bu konuda çevrenizin ve ziyaret ettiğiniz yerlerin farkında olmak önemlidir.

Ziyaret Edilecek En İyi Yerler Nelerdir?

Ne kadar süre kalacağınıza bağlı olarak Çin Seddi, Terracotta Savaşçıları ve Bund gibi meşhur turistik yerleri ziyaret ederek başlayabilirsiniz. Daha fazla zamanınız varsa, daha az turistin olduğu yerleri ve daha küçük köyleri ziyaret edebilirsiniz.

İnsanların Çin’de genellikle ziyaret ettiği en önemli şehirler şunlar:

Pekin: Çin Seddi, Cennet Tapınağı ve Yasak Şehir
Xi’an: Müslüman Mahallesi ve Terracotta Savaşçıları
Hangzhou ve Suzhou: Doğu ve Batı Gölü’nün ‘Venedik’i
Şanghay: Nanjing Alışveriş Yolu ve Bund
Guilin ve Yangshuo: Dağlarda yürüyüş ve rafting

Çin’de Nerede Kalınır?

Farklı şehirleri ziyaret etmeyi ve orada kalmayı istiyorsanız sorunsuz bir seyahat sağlamak için önceden kolayca konaklama bulabilirsiniz. İnternet üzerinden rezervasyon yaparak en ucuzundan en lüksüne kadar çeşitli otel alternatifleri arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca Airbnb veya Booking.com gibi platformları kullanabilirsiniz.

Çin’de organize bir tura katılıyorsanız, konaklama ve diğer lojistikler sizi uygun turistik otellere götürecek olan tur organizatörleri tarafından halledilir. Ama konaklamayı tek başına halletmek ve bir otel rezervasyonu yapmak biraz araştırma gerektirir. Çin’deki oteller servisleriniz, özel araçlarınız, taksileriniz veya turistik yerlere yapacağınız geziler konusunda size yardımcı olsa da önce politikalarını kontrol etmelisiniz. Büyük şehirlerdeki oteller daha az ziyaret edilen yerlerdeki otellerden daha yüksek standartlara sahiptir. Doğal olarak fiyat da önemlidir. Örneğin Şanghay ve Pekin gibi büyük şehirleri ziyaret ediyorsanız, fiyatlar benzer statüye sahip dünyadaki diğer otellerle benzerdir. Çoğu otel, WiFi, TV, rahat yataklar ve restoran gibi beklenebilecek birçok olanağı içerir.

görsel: Yasak Şehir, Pekin, Çin
Fotoğraf: Ling Tang,  Unsplash

unusualplaces.org

What's your reaction?

tr_TRTurkish