Bela Lugosi için sonun başlangıcı: The Devil Bat

Yönetmen: Jean Yarbrough

Başrolde: Bela Lugosi, Dave O’Brien, Suzanne Kaaren, Donald Kerr, Edward Mortimer, Guy Usher, Alan Baldwin, John Ellis, Hal Price, Yolande Mallott, Arthur Q. Bryan, Wally Rairdon, Gene O’Donnell, John Davidson

Senaryo: John Thomas Neville, George Bricker’ın hikayesinden

Keşke nazik Dr. Paul Carruthers (Bela Lugosi) her şeyi içine atmasaydı, Şeytan Yarasa saldırısından ziyade rahat bir yaşlılıkta ölebilirdi. (Şeytan Yarasalar, doktorun kendi yarattığı katil mutant yaratıklardır). Dr. Carruthers dışarıdan bakıldığında çok güler yüzlü olabilir, ama aldanmayın; Bu adam intikam peşinde.

Doktor, yağsız bir soğuk krem ​​formülünden milyonlarca dolar kazanan bir kozmetik şirketi tarafından dolandırıldığına inanıyor.

Aslında Carruthers da bu işin bir parçası olabilirdi ama nakit ödeme konusunda ısrar edince olmadı tabii. Yoğun doktorumuzun üç mesleki uzmanlığı var: uykulu Heathville’in sevilen köy doktoru; kozmetik şirketi için formüller geliştirmek; gizlice Şeytan Yarasaları yaratmak. Bu uçan canavarlar doktorun sağladığı benzersiz bir kokuyu kullanan herkese saldıran elektronik olarak güçlendirilmiş yarasalar.

Eğlenceli ve düşük bütçeli “The Devil Bat” (1940) Poverty Row stüdyosu Producers Releasing Corporation’ın ilk korku filmiydi. “The Devil Bat” Lugosi’nin “Monogram Nine”ından önce geldi. Oyuncu kariyerinde iniş çıkışlar yaşarken 1941 ile 1944 yılları arasında bir başka Poverty Row stüdyosu olan Monogram Pictures için de dokuz film yaptı.

Lugosi’nin “The Devil Bat”teki performansı sonraki dokuz filme de yansır. Bu filmler de genellikle Lugosi’yi çılgın bir bilim adamı olarak gösterir. Ayrıca Lugosi’nin son ekrandaki konuşma rolünün de öncüsüdür: Yazar/yönetmen Edward D. Wood Jr.’ın “Bride of the Monster” (1955) filminde Dr. Eric Vornoff olarak. Aralarında on beş yıl olan iki filmi yan yana izlediğinizde Lugosi’nin her iki filmdeki bazı çekimleri ve replik okumaları neredeyse aynıdır.

Canavar ve beyinler: Dr. Carruthers normal yarasaları Şeytan Yarasalara dönüştüren tedavilerinin etkilerini gözlemlerken koruyucu gözlük takıyor. Filmde doktorun evini inşa eden ekip görünüşe göre o günlerde çılgın bilim insanları için zorunlu olan gizli kapılardan erişilebilen birçok gizli geçit de istemiş.

Şeytan Yarasa, Bela Lugosi’nin ciddi oyunculuk kariyeri için sonun başlangıcıydı. Ondan önce Dark Eyes Of London, Son Of Frankenstein ve The Gorilla gibi filmlerde saygınlığını koruyabilmiş ve hatta Son Of Frankenstein’da belki de en iyi performansını sergilemişti. Ancak Şeytan Yarasa’dan itibaren Lugosi’nin rolleri, Plan 9 From Outer Space’teki ölümünden sonraki son aşağılanma anına kadar giderek parodileşti ve nihayet aşağılayıcı hale geldi. Şeytan Yarasa, Bela’nın kariyerinin geri kalanı içina adeta bir uyarıdır: filmde oyunculuk olarak berbat, konu gülünç ve “özel efektler” biraz ortalamadır.

Yine de bütün bunlar filmin eğlenceli olmadığı anlamına gelmiyor.

SİNOPSİS: Dr. Paul Carruthers (Bela Lugosi) laboratuvarının üzerindeki gizli çatı katında deneylerinden birinin sonucunu saklar: normal bir yarasayı elektriksel uyarılara tabi tutarak yarattığı dev bir yarasa. Carruthers, işvereni Martin Heath’den (Edward Mortimer) onu kendisi ve iş ortağı Henry Morton’ın (Guy Usher) verdiği bir partiye davet eden bir telefon alır. Carruthers gitmek konusunda isteksizdir, ancak Mary Heath’in (Suzanne Kaaren) özellikle gelmesini istediğini öğrendiğinde katılmayı kabul eder. Carruthers dev yarasasının yanına döner ve burnunun altında bir koku sallar. Yaratık öfkeyle tepki verir; Carruthers çok sevinir. O gece toplanan Heath ve Morton aileleri, Martin Heath’in Carruthers’ın aslında gelmeyeceğini duyurmasıyla hayal kırıklığına uğrarlar, çünkü toplantının gerçek amacı Carruthers’a Heath Cosmetics Ltd. için yaptığı çalışmalardan dolayı bir bonus çeki sunmaktır. Mary Heath, kardeşi Roy’un (John Ellis) çeki Carruthers’ın laboratuvarına götürmesini önerir. Roy bunu yapar. Carruthers bu hareketten dolayı öfkelenir ve hakaret olarak görür, ancak duygularını gizler. Roy’a yeni bir tıraş losyonu üzerinde çalıştığını söyler. Roy losyonun kokusunun biraz fazla güçlü olduğunu söylese de birazını boğazına sürer ve rahatlatıcı bulur. Roy gittikten sonra Carruthers, Heath ve Morton ailelerinin servetlerini onun çalışmaları sayesinde kazandıklarını düşünür; ardından geceye doğru uçan dev yarasasını serbest bırakır. Mary Heath, Don Morton’a (Gene O’Donnell) onunla evlenemeyeceğini söyler. İkisi bahçede konuşurken Roy aranayı eve doğru sürer. Yarasa ona saldırır. Korkunç bir çığlık duyan Mary ve Don, Roy’un yanına koşarlar. Don, Roy’un öldüğünü ve şah damarının kesildiğini söyleyerek Carruthers’ı çağırır. Chicago Daily Register muhabiri Johnny Layton (Dave O’Brien), fotoğrafçısı ‘One-Shot’ Maguire (Donald Kerr) ile birlikte cinayeti araştırmak üzere Heathville’e gönderilir. Soruşturmaya katıldıktan sonra Layton, Polis Şefi Wilkins’i (Hal Price) ziyaret eder. Şef, Roy’un göğsünde ve omuzlarında garip çizikler olduğunu ve üzerinde fare kıllarına benzeyen tüyler bulunduğunu söyler. Ayrıca yaradan gelen garip bir kokudan bahseder; ancak bu koku ne yazık ki sonradan kaybolmuştur. Wilkins, Layton’ın Mary ile konuşmasını ayarlar. Carruthers da onlara katılır ve doktorun Roy’un ölümünden vahşi bir hayvanın sorumlu olduğu teorisini tartışırlar. O gece Tommy Heath (Alan Baldwin), Carruthers’ın laboratuvarına davet edilir ve denemesi için tıraş losyonundan biraz alır. Eve yürürken bahçede nöbet tutan Mary, Layton ve Maguire’in yanından geçer. Üçü birden çığlık sesleri duyar. Terasa koşarlar ve dehşete düşerek Tommy’nin yerde yattığını, dev bir yarasanın boğazını parçaladığını görürler.

KAYNAKLAR

1, 2

What's your reaction?

tr_TRTurkish