Yeni Çalışma, İnsanların Özellikle Bu İki Yaşta Çok Hızlı Yaşlandığını Buldu

Herkes yaşlanmayla farklı şekillerde başa çıkar, bazen zamanın gelgitlerini kabullenir, bazen de onlarla savaşır. Bilim insanlarıysa olaya farklı bakar ve yaşamın her aşamasında sağlık sonuçlarını iyileştirmeye yardım edecek verileri elde etmeye çalışırken insanın yaşlanma süreci hakkında çok şey öğrenirler. Nature Aging’de yayınlanan yeni bir çalışma, yaşlanma sürecinin doğrusal olmadığını, aksine belirli yaşlarda, özellikle 44 ve 60 yaşlarında güçlü bir şekilde hızlanan dönemlere sahip olduğunu ortaya koydu.

Çoğumuz her yıl vücudumuzun bir yıl daha yaşlandığı ve değiştiğini varsayarız. Ama belirli dönemlerde dramatik değişiklikler olur. Söz konusu çalışmaya 108 kişi katıldı ve araştırmacılar aylar ve yıllar boyu olmak üzere birkaç ayda bir katılımcıları takip etti. Dışkı, kan, burun, deri ve ağız örnekleri alındı. Araştırmacılar daha sonra bu örnekleri, örneklerin içinde veya üzerinde bulunan 135 bin tür molekül ve mikrop açısından değerlendirdi. RNA gibi bir molekülün seviyelerindeki değişiklikler veya bir bakterinin varlığı vücudumuzun yaşlanmaya nasıl tepki verdiğini onlara anlatıyordu.

İncelenen moleküllerde ve mikroplarda büyük değişimler daha yoğun yaşlanma dönemlerini gösterdi. İlki 44 yaş civarında, ikincisi ise yaklaşık 60 yaşında meydana geldi. Çalışma yalnızca 25 ila 75 yaşları incelediğinden, 75’ten sonraki dönem daha az kesinlik içeriyor, ancak önceki çalışmalar 78’in de yoğun bir yaşlanma dönemi olabileceğini öne sürdü. Başlangıçta, araştırmacılar 44 civarındaki dramatik değişikliklerin perimenopozal olduğunu ve bu verilerin kadınlarda olduğunu düşündüler. Ancak erkeklerde de önemli değişimler gördüler.

Orta yaşta davranışların değişmesi gibi verileri etkileyen başka faktörler de var ama bu dönem açıkça yoğun bir yaşlanma zamanıdır. Benzer şekilde 60’tan sonra kardiyovasküler durumlar gibi belirli riskler büyük ölçüde artar. 44’ten sonra vücut alkolü işlemede zorlanır ve 60’tan sonra metabolizma önemli ölçüde düşer.

Stanford Üniversitesi Genomik ve Kişiselleştirilmiş Tıp Merkezi’nden makalenin yazarı Michael Snyder “Zamanla kademeli olarak değişmiyoruz. Gerçekten dramatik bazı değişiklikler var. 40’lı yaşların ortaları ve 60’lı yaşların başı gibi dramatik bir değişim zamanı olduğu ortaya çıktı ve hangi molekül sınıfına bakarsanız bakın bu doğru.”

görsel: TAWNG/Depositphotos

The Guardian

What's your reaction?

tr_TRTurkish