James Webb Uzay Teleskobundan Nefes Kesici Fotoğraflar
2024’te James Webb Uzay Teleskobu (JWST) uzak galaksileri, bulutsuları, yıldız oluşumlarını ve ötegezegen atmosferlerini benzeri görülmemiş bir netlikle sergileyen nefes kesici görüntülerle dünyayı büyüledi. Öne çıkanlar arasında canlı Carina Bulutsusu ve ötegezegen atmosferlerinin ayrıntılı görüntüleri yer alıyor, bunların bileşimlerini ortaya çıkarıyor ve güneş sistemimizin ötesinde potansiyel yaşam olduğunu ima ediyor.
Etkileşimli Galaksiler Arp 142
Bu yeni Webb görüntüsü iki gökadayı gösteriyor: Bir Penguen (NGC 2936) bir Yumurtayı (NGC 2937) koruyor. Webb’in gözlemleri ikisinin kozmik bir kucaklaşma içinde olduğunu, mavi bir yıldız ve gaz pusuyla birbirine bağlandığını ortaya koyuyor.
MACS J0416 (Chandra/Hubble/Webb kompoziti)
Bu, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi, Hubble Uzay Teleskobu ve James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan bir kompozit görüntüdür. Fotoğrafta, Dünya’dan yaklaşık 4,3 milyar ışık yılı uzaklıktaki MACS J0416 galaksi kümesi görülmektedir.
NGC 3627 (Chandra/Webb/Hubble kompoziti)
Bu, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi, Hubble Uzay Teleskobu ve James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan bir kompozit görüntüdür. Resimde 36 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 3627 galaksisi görülmektedir.
Orion Bulutsusu (Chandra/Webb kompoziti)
Bu, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan bir kompozit görüntüdür. Resimde, yıldızların oluştuğu dev bir bulut olan Orion Bulutsusu görülmektedir. Hala Samanyolu galaksisinde bulunan bu bölge, yaklaşık 1.500 ışık yılı uzaklıkta, ev gezegenimizden biraz daha uzaktadır.
Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke etrafındaki atmosferi (NIRCam ve NIRSpec)