Yılın Astronomi Fotoğrafçısı Yarışmasının Birbirinden Yetenekli Finalistleri

Göz kamaştırıcı kutup ışıkları, uzak galaksiler ve etkileyici gök cisimleri 2024 Yılın Astronomi Fotoğrafçısı kısa listesinde kendine yer buldu. Greenwich Kraliyet Gözlemevi tarafından düzenlenen yarışma, yıldızlara bakmayı seven herkes için büyük bir keyif. 58 ülkeden fotoğrafçılar tarafından 3.500’ün üzerinde fotoğraf sunuldu. 12 Eylül 2024’te açıklanacak olan yarışmanın kazananları hakkında fikir verebilecek muhteşem fotoğraflara göz atın.

“Arktik Ejderha” © Carina Letelier Baeza (Şili). Yer: Raufarhöfn, İzlanda
“Görünüşe göre bir ejderha şeklini alan bu etkileyici aurora, koronal kütle püskürmesinin yarattığı jeomanyetik fırtınanın (G2 seviyesi) sonucuydu. Fotoğraf, o gece İzlanda’da gökyüzünün açık olduğu tek yerlerden biri olan Arctic Henge’de çekildi.”

“Güneşe Yelken Açan Balina” © Eduardo Schaberger Poupeau (Arjantin). Yer: Rafaela, Santa Fe, Arjantin
“Bu görüntü Güneş’in yüzeyinin ayrıntılarını gösteriyor. Fotoğrafçı, diskin solundaki gök cisminin şeklini güneş yüzeyinden geçen devasa bir plazma balinası olarak görüyor. Eduardo Schaberger Poupeau bu fotoğrafı her biri 850 kareden oluşan iki video (biri disk için, diğeri öne çıkanlar için) kaydederek yakaladı.”

“Terkedilmiş Ev” © Stefan Liebermann (Almanya). Yer: Garub, Namibya
“Bu görüntü Namib Çölü’nün ortasında, üzerinde Samanyolu’nun yükseldiği terk edilmiş bir evi gösteriyor. ISO’yu düşürmek için gökyüzü bir yıldız izleyiciyle çekildi. Yıldızların etrafındaki bulutlar ve haleler rüya gibi bir etki yaratıyor.”

“Yılantaşı” © Paul Haworth (İngiltere). Yer: Snettisham Plajı, King’s Lynn, Norfolk, Birleşik Krallık
“Bu fotoğraf, göçmen kuşları şaşırtıcı sayıda çeken geniş gelgit çamurlarıyla ünlü Snettisham Plajı’nda çekildi. Ön plandaki konu İkinci Dünya Savaşı’nda, yakındaki ocaklardan çıkarılan çakılların tekneyle taşınmasına olanak sağlamak için inşa edilen harap bir iskele. Çamur düzlüğündeki kavisli kanal, takip eden yıldızları yansıtıyor.”

finalistlerinin tamamını görmek için:

Astronomy Photographer of the Year: Websitesi | Facebook | Instagram

What's your reaction?

tr_TRTurkish