Bilime Göre Kulak Solucanlarından (kafaya takılan şarkı) Kurtulmanın 5 Yolu
Kafanıza takılan bir şarkıyı (bilim insanlarının istemsiz müzikal görüntüler veya INMI olarak adlandırdığı şey) aklınızdan çıkaramamak çileden çıkarıcı olabilir. Neyse ki, acınıza son vermek için atabileceğiniz birkaç adım var ve bunlar düşündüğünüzden daha basit.
19 yaşındaki lisans öğrencisi alışılmadık bir şikayetle öğrenci sağlık merkezine geldi: Bir şarkı son üç yıldır kafasına takılmıştı ve artık baş edemiyordu. Vakayı bildiren psikiyatrist Dr. Zaid Yusufi Rafin’e göre [PDF], bu zararlı bir kulak solucanının nadir görülen uzun vadeli bir tezahürüydü; siz istemeden aklınıza takılan bir melodi. Öğrenci bilişsel-davranışçı terapiyle kulak kurtlarını azaltmayı başardı ancak doktora gitmeden önce geri kalanımız onlardan kurtulmak için ne yapabiliriz? İşte bilimin desteklediği beş strateji.
- Şarkının tamamını dinleyin.
Kulak kurtları tekrar tekrar tekrarlanan küçük müzik parçaları olma eğilimindedir (genellikle bir şarkının nakaratı). 2014 yılında yapılan bir araştırma insanların kulak solucanlarıyla başa çıkma yöntemlerine ilişkin mevcut anketleri değerlendirdi ve en etkili davranışlardan birinin melodinin tamamını dinlemek olduğunu buldu. Katılımcılar rahatsız edici müzikle aktif olarak ilgilendiklerini söyledi: Mırıldandılar veya şarkı söylediler, melodinin başlığını ve şarkıcının adını anladılar veya istenmeyen kısım yerine şarkının tamamını dinlediler. Bazı insanlar kulak solucanı yaratan melodinin bitiminden hemen sonra başka müzikler de dinlediler.
- Bir “tedavi melodisi” dinleyin.
Aynı çalışma aynı zamanda bazı deneklerin kulak solucanlarını kontrol altına almak için birbiriyle yarışan şarkılar veya “iyileştirici melodiler” kullandıklarını da ortaya çıkardı. Araştırmacılar, altısına birden fazla kişi tarafından isim verilen 64 şarkı tespit etti: “Happy Birthday to You” (bildiğimiz doğum günü şarkısı), “God Save the Queen” (ankete katılanlar İngiliz), A-Team teması, Peter Gabriel’dan Sledgehammer, Led Zeppelin’den “Kashmir” ve Culture Club’dan “Karma Chameleon”. Çoğu durumda bu tedavi melodileri kendileri kulak solucanı haline gelmeden mevcut solucanı bastırdı. Nadiren de olsa insanlar şifa melodilerinin kafalarına takılmasını tercih ettiklerini söylediler.
- Başka bir şeyle dikkatinizi dağıtın.
Beynimiz aynı anda birden fazla şeye dikkat etme becerisine sahip değildir, dolayısıyla çoklu görev yapma girişimleri sinirsel olarak başarısızlığa mahkumdur. Bu sınırlama kulak solucanları söz konusu olduğunda yararlı olabilir. Müzik yerine kelimeleri içeren stratejiler beyninizi kulak solucanlarından uzaklaştırıp başka bir şeye doğru itmeye yardımcı olabilir. Bazı etkili çareler arasında başka insanlarla konuşmak, meditasyon yapmak, dua etmek, televizyon izlemek ve kitap okumak yer alıyor.
- Sakız çiğneyin.
2015 yılında yapılan bir araştırmada araştırmacılar sakız çiğneme eyleminin kulak solucanı deneyimi için gereken işitsel imgelerin oluşumunu engelleyebileceğinden şüpheleniyordu. Nasıl mı? Çiğneme, konuşmanın artikülasyonunda yer alan motor programlamayı engelleyebilir ve bu nedenle insanların alt seslendirme yapmasını (kafalarındaki şarkıların sözlerini söylemesini) engelleyebilir. Hızlı şekilde sakız çiğnemenin istenmeyen müzikal düşüncelerin sayısını azalttığını buldular, ancak herhangi bir motor aktivitenin kulak solucanının azalmasına yol açmadığını da belirttiler. Çalışmaya katılanlar parmaklarıyla masaya vurduğunda sakız çiğnedikleri zamana göre daha kalıcı kulak kurtları yaşadılar.
- Kendi haline bırakın.
Kulak kurtlarının istemsiz ve müdahaleci doğasına rağmen araştırmalar, insanların aslında onları pek umursamadığını gösteriyor. Başka bir çalışma kulak solucanlarının yalnızca küçük bir yüzdesinin günlük eylemlerimiz üzerinde negatif etkisi sonucuna varmıştır ve bazı araştırmalar da iç melodileri deneyimlemeden önce ve deneyimlerken kulak solucanlarıyla yaşamakla güzel duygular arasında bağlantılar bulmuştur. Başka bir çalışma kulak solucanlarının beğenilen şarkılarda, beğenilmeyen şarkılara göre daha sık ortaya çıktığını buldu. Çoğu insan için kulak solucanları çok uzun sürmez. Dahili müziğinizi seviyorsanız, arkanıza yaslanın ve devam ettiği sürece keyfini çıkarın.