Viyana Sebze Orkestrası’ndan kulaklara ziyafet

Her şey çorbayla başladı. Viyana Sebze Orkestrası’nın kurucu üyelerinden Matthias Meinharter “Birlikte yemek pişiriyorduk” diye anımsıyor. Arkadaş grubunun bir öğrenci festivalinde doldurması gereken bir saatlik boşluğu vardı ve beklenmedik şekillerde müzik yaratmanın yolları üzerinde beyin fırtınası yapıyorlardı. “Sebze çorbası yaparken sahnede pişirme ve sebzelerle konser verme fikri aklımıza geldi.” The Vegetable Orchestra ilk konserini Nisan 1998’de verdi: Hiçbiri müzisyen olmayan on iki arkadaşın hepsi yeni bir şeyler yaratmaya hevesliydi. Gösteriden önce en sevdikleri sebzeleri enstrümana dönüştürdüler, havuç, pırasa ve nilüfer köklerinden melodiler uydurdular. Her enstrüman amacına hizmet ettiğinde, aşçı onu doğradı ve sahnede kaynayan çorba tenceresine ekledi.

Orkestra, aradan geçen 25 yılda 100’e yakın enstrüman yarattı, 4 albüm yayınladı ve dünya çapında 300’den fazla konser verdi. Şangay Sanat Merkezi’nde pırasaları birbirine sürttüler, Londra’daki Kraliyet Festival Salonu’nda balkabağı davullarına vurdular, Paris’teki Centre Pompidou’da biber üflediler ve Moskova’daki 1.800 koltuklu oditoryumda su kabakları şişelerini tıngırdattılar. Zaman, deneyim ve uluslararası tanınmanın artmasıyla birlikte çeşitli öğrenci gruplarının tek seferlik performansı olması gereken performans, Müzik Şehri’nin en sıra dışı ihracatı haline geldi.

Görevleri değişmedi: Taze sebzeleri kullanarak müzik yapmak, daha doğrusu Almanca “sebze” ve “müzik” kelimelerinin birleşimi olan Gemüsik’i yaratmak. Her performanstan önce yeni enstrümanlar yapmak, 100 ila 150 kilogram sebze, iki saatlik zaman ve bir sürü alet gerektiriyor. Orkestraya 2004 yılında katılan klasik eğitimli müzisyen ve şarkıcı Ingrid Schlögl, “Her zaman kendi ekipmanımızı getiriyoruz; yirmi bıçak, ahşap ve metal matkap, daha uzun matkaplar, altı elektrikli matkap… ve bir ilk yardım çantası” diye gülüyor. Kalanlardan çorba yapılıyor.

Seyirciler için Sebze Orkestrası’nın performansı tüm duyulara hitap eden bir deneyim. Önce sahnede müzisyenleri bekleyen taze kesilmiş sebzelerin mis kokusu geliyor. Ardından hepsi siyah giyinmiş, ciddi bir şekilde biber trompetlerini üfleyen, balkabaklarına vuran ve soğan kabuklarını hışırdatan bir grup erkek ve kadının tuhaf görüntüsü geliyor. Çok geçmeden ses kontrolü ele alıyor ve her türlü şüpheyi ortadan kaldırıyor. Sebze Orkestrası, oyunculuk ve virtüözlüğün baş döndürücü kesişme noktasında performans sergiliyor; alışılmadık enstrümanları, yeni ses manzaralarını fethetmelerine olanak tanıyan bir meydan okumaya dönüşüyor.

Her konser hâlâ bir kase çorbayla, her şeyi başlatan yemeğe saygı duruşuyla bitiyor. İhtiyaç duyulmayan sebze parçalarını tüketmenin ve izleyiciyle bağlantı kurmanın bir yolu da bu. Schlögl, “Konserden sonra çorbayı kendimiz servis ediyoruz” diyor. “Bunu oldukça sık yapıyorum ve izleyicilerden çok şey alıyorum, insanlar sıklıkla kişisel şeyler paylaşıyor. Gerçekten harika.”

GÖRSEL:

kaynak

What's your reaction?

tr_TRTurkish