13 – 20 Ocak’ta Arter’de sanatçıların yürütücülüğünde yetişkin atölyeleri

Arter’in, katılımcıların kendi ifade dilini sanat yoluyla keşfetmesini, biçim ve içerik arasındaki ilişkileri araştırmasını amaçlayan yetişkin atölyeleri yeni yılda da devam ediyor! Sanatçı Yaşam Şaşmazer’in yürütücülüğünde düzenlenen “Tekrar İnşa Edilen Yüz” başlıklı atölye 13 Ocak Cumartesi günü; sanatçı Borga Kantürk’ün yürütücülüğünde düzenlenen “Vapurda Bir Gün” atölyesi ise 20 Ocak Cumartesi günü Arter’in Atölye alanında gerçekleşecek. Yetişkin atölyeleri hakkında detaylı bilgiye arter.org.tr üzerinden ulaşılabilir. Biletler, Arter binasının giriş katındaki bilet gişesinden ve Biletix üzerinden temin edilebilir.

Arter’in sergi programından yola çıkarak şekillendirilen ve Öğrenme Programı kapsamında düzenlenen yetişkin atölyeleri, katılımcıları çeşitli üretim yöntemleri ve malzemelerle çalışmaya davet ediyor.

“TEKRAR İNŞA EDİLEN YÜZ”

13 Ocak 2024 Cumartesi günü saat 14:00’te Arter’in Atölye mekânında Yaşam Şaşmazer’in yürütücülüğünde gerçekleşecek “Tekrar İnşa Edilen Yüz” başlıklı atölye çalışması, sanatçının Arter’de devam eden Kendi Gölgesinde başlıklı grup sergisinde yer alan İsimsiz (Yerinden Edilmiş Otoportre) (2017) adlı yapıtından yola çıkıyor. Şaşmazer’in portre, otoportre, aidiyet ve kimlikle bağlantılı konuları doğadan toplanmış çeşitli malzemeleri dahil ederek işlediği üretiminden esinle kurgulanan atölye, katılımcıları önce kendi otoportrelerini yapıp sonra bunları yaprak, dal, yosun gibi doğal malzemelerle yorumlamaya davet ediyor. Katılımcılar atölyede mevcut olan materyalleri kullanabilecekleri gibi otoportrelerini yorumlarken kullanmak isteyebilecekleri malzemeleri ve nesneleri yanlarında da getirebilirler.

“VAPURDA BİR GÜN”

20 Ocak 2024 Cumartesi günü saat 14:00’te Atölye’de Borga Kantürk’ün yürütücülüğünde gerçekleşecek “Vapurda Bir Gün” başlıklı atölye ise, sanatçının Kendi Gölgesinde başlıklı grup sergisinde gösterilen Ortada (2011) adlı eseri ile Arter Kütüphanesi’nde yer alan Kısa Mesafeler Kitaplığı (2021) adlı yerleştirmesinden hareketle vapur deneyimine ve seyahat fikrine odaklanacak. Kantürk’ün pratiğinde sıklıkla yer bulan kısa mesafe seyahat araçlarından esinle kurgulanan atölye, akan zamanı, özellikle de vapurda geçen, deniz üzerinde daha sakin, dingin ve konforlu bir yolculuk deneyimi vadeden zamanı odağına alacak. Katılımcılardan atölye gününden önce şehir içinde bir vapur seyahati planlamaları ve bu seyahati 100’den az sayfalı bir kitabı okuyarak geçirmeleri istenmektedir. Katılımcıların, kitapta kendilerini en çok etkileyen satırların altlarını çizmeleri, kişisel izlerini kitaba bırakmaları atölye çalışması için önemlidir. Kitabı okuma deneyimi, katılımcıların atölye çalışması için Arter’e geldiklerinde tamamlanacaktır. Katılımcıların atölye günü yanlarında vapurda okumaya başladıkları kitabı ve seyahat sürecini belgeleyen kendi çektikleri iki fotoğrafı beraberlerinde getirmeleri rica edilir.

Katılımın kontenjanla sınırlı olduğu atölyelerin biletleri, Arter binasının giriş katındaki bilet gişesinden ve Biletix üzerinden temin edilebilir. Arter Beraber üyeleri, atölye katılımlarında değişen oranlarda indirimlerden faydalanabilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tradresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

YAŞAM ŞAŞMAZER HAKKINDA

Yaşam Şaşmazer Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Erken dönem eserlerinde ağırlıklı olarak “ben” ile “öteki” arasındaki çatışmalarla ilgilenen sanatçı, son dönemde bu karşıtlıkları ve çatışmaları insanların birbirleriyle, insan-dışı varlıklar ve doğa ile ilişkisi ekseninde inceler. Ağırlıklı olarak ahşap, çamur, kâğıt, kâğıt hamuru gibi doğal malzemeler kullanarak heykeller ve yerleştirmeler üreten sanatçı, mantar, yosun, liken, toprak, taş, ağaç dalları ve kökleri gibi organik ve buluntu malzemeleri de pratiğine dahil eder. Figüratif bir dille ürettiği heykellerinde insan bedenini odağına alır. Şaşmazer’in en yakın tarihli kişisel sergisi ya da 2021 yılında Zilberman Galeri İstanbul’da gerçekleşti. Sanatçının eserlerinin sergilendiği diğer kurumlar arasında Museum SchlossMoyland (Landscapes Florenz & Istanbul, 2023), Arter (LocusSolus, 2022), Kunstmuseum Ahlen (Reset Kriese//Chance, 2021), Eskişehir Odunpazarı Modern Müze (At the End of the Day, 2020), Fondazione Berengo Art Space (Unbreakable: Women in Glass, 2020), Cappadox (2017), Havremagasinet (Metanoia, 2017), Kunstverein Ingolstadt (Dark Matter, 2017), Torrance Art Museum (Metanoia, 2016), Saatchi Gallery (Confessions of Dangerous Minds, 2011) yer alıyor.

BORGA KANTÜRK HAKKINDA

Borga Kantürk (d. 1978, İzmir) lisans eğitimini 1995–1999 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde tamamladı. 1999–2003 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisans ve ardından sanatta yeterlik eğitimini tamamlayan sanatçı, aynı bölümde Dr. Öğr.Üyesi olarak görev yapmaktadır. KUTU (2002) taşınabilir sanat mekânının kurucularındandır. 2003 yılında kurucu ekibinde yer aldığı K2 Sanat Merkezi’nin2004–2007 yılları arasında proje direktörlüğünü üstlenmiştir. Ayrıca, 6x6x6İzmir kolektifinin (2017) ve KARANTİNA (2018) sanat mekânının da kurucu üyelerindendir.

borgakanturk.tumblr.com

Bilgi için:             arter.org.tr

Adres:   Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00

What's your reaction?