Deftones İlk Albüm Anlaşması Öncesi Neredeyse Adını Değiştiriyordu

Sektör yöneticilerinin baskısıyla karşılaşan Deftones, ilk plak anlaşmasını imzalamadan önce neredeyse grup adını değiştiriyordu.

Haber, eski Roadrunner Records yöneticisi Monte Conner’ın grupla sözleşme imzalanmadan önce birlikte çalıştığı zamanı anlattığı yeni bir güncelleme aracılığıyla paylaşıldı.

Facebook’ta artık silinmiş olan bir gönderide Conner, rock sahnesine ilk çıktıkları dönemde grupla neredeyse anlaşma imzaladığını ve onları neredeyse Deftones isminden vazgeçmeye ikna ettiğini hatırlattı.

1993 yazında, menajerleri Dave Park tarafından bana bir Deftones demosu gönderildi… Anında aklım başımdan gitti; müzikleri daha önce duyduğum hiçbir şeye benzemiyordu,” diye başladı (The PRP aracılığıyla). “Bugünlerde grup genellikle Nu Metal’in kurucuları olarak Korn ile birlikte anılsa da, ben onların sound’unu hiçbir zaman Korn’a ya da Nu Metal’i bir tür olarak haritaya çok hızlı bir şekilde yerleştiren diğer gruplardan herhangi birine benzetmedim. Deftones en başından beri kendine özgü bir sound’a sahipti.”

Yayın organına göre, Conner demoyu dinledikten sonra grubu Roadrunner ile imzalamaya hazırdı ancak sadece farklı bir grup adı altında devam etmeleri şartıyla. Gerekçesi ise ismin ‘Def’ kısmının o sıralarda kendi plak şirketi Def American Recordings’i American Recordings olarak yeniden markalaştıran Rick Rubin ile yoğun bir şekilde ilişkilendirilmesiydi.

Benzer şekilde, ‘-tones’ kelimesinin ikinci kısmının o dönemde popüler olan ska akımının bir parçasıymış gibi hissetmelerine neden olacağına dair endişeleri vardı.

1993 yılında, ‘def’ kelimesinin sözlüğe eklendiğini gördükten sonra, hip olan her şeyin hakimi Rick Rubin, kelimenin havalı faktörünü kaybettiğine karar verdi ve son derece başarılı plak şirketinin adını değiştirmek gibi cesur bir hamle yaptı,” diye açıkladı. “Daha da önemlisi, aynı dönemde Amerika’da The Mighty Mighty Bosstones gibi gruplarla tam anlamıyla bir ska hareketi yaşanıyordu… Bana göre grubun adındaki ‘tones’ kısmı onları bir ska grubu gibi gösteriyordu.”

Orijinal yazıda da belirtildiği gibi, solist Chino Moreno ve ekibi yeniden markalaşma fikrine açıktı ve hatta o dönemki demo parçalarından birinin adı olan ‘Engine No. 9’ ismini bile önerdiler, ancak anlaşma diğer faktörler nedeniyle sonuçsuz kaldı.

“Altı ay sonra Maverick Records’la anlaştılar ve 1995’te ‘Adrenaline’i yayınladılar ve gerisi tarih oldu,” diye sözlerini tamamladı Conner. “Görünüşe göre bir gecede albüm çıktı, grup patladı ve dünyadaki her metal hayranı bir Deftones tişörtü giymeye başladı. Kendimi aptal gibi hissediyordum.”

Ayrıca daha sonra gitarist Stephen Carpenter ile karşılaştığını ve onun kendisine Maverick’in de yeni bir grup ismi için üyeleri zorladığını ama daha iyi bir alternatif bulunamayınca vazgeçtiğini söylediğini iddia etti.

“Tüm bu deneyimden iki değerli ders çıkardım. Birincisi, bir grubun ismine boşlukta bakamazsınız” diye ekledi. “Grubun müziği o ismi yaratır! İkincisi, miyopluğun kurbanı olmamak önemlidir. Sıklıkla yalıtılmış müzik endüstrisi dünyamızda önemli görünen her şey gerçek dünyadaki hayranlar için önemli değildir.”

ROTKA TV YAYINLARINI YOUTUBE ÜZERİNDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ

NME.com

What's your reaction?