Haftanın Kitaplığı – 19 Kasım 2023
Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz
Orta Asya’da Kutsal Bitkiler ve Hayvanlar
Yazar: Jean Paul Roux
Yayınevi: Dergah Yayınları
Anlatıcı Mağazası
Yazar: Furkan Kemer
Yayınevi: Eksik Parça
Cihan Oran, yazmak istediği romanı bir türlü tamamlayamayan, yalnızlık ve ayrılık acısı çeken biridir. İnternette gördüğü reklam sonrasında, edebiyat tarihinde iz bırakmış yazarların üretildiği ve kiralandığı bir mağazaya gider. Cihan’ın romanı, Son Karar Sokağı adı verilen bir yerde geçer. Son Karar Sokağı’nın yönetim kurulundaki Hikmet, insanlara ölümü hatırlattıklarını düşünerek rahatsız olsa da diğer kurul üyeleri için bu büyük bir sorun değildir. Hikmet’in içsel çatışması, Son Karar Sokağı’nın hikâyesi için belirleyici olacak mıdır?
Anlatıcı Mağazası gerçekle gerçeküstünün iç içe geçtiği bir hikâye anlatıyor. Furkan Kemer’in kaleminden etkileyici bir roman okuyucuyla buluşuyor.
Ebedi Ev
Yazar: William Gay
Yayınevi: Holden
“Yaşam, Hardin’in doğduğu gün birinin bir tekmede darmadağın ettiği bir yapbozdu ve Hardin hâlâ parçaları teker teker birleştirmekle, nereye uyacağını anlamak için bir o yana bir bu yana çevirmekle meşguldü.”
Amerikalı yazar William Gay ilk romanı olan Ebedi Ev’i ancak 58 yaşında, 1999 yılında yayımladı. Uzun yıllar yazdıklarını sadece aralarında Cormac McCarty’nin de bulunduğu bir avuç insanla paylaşmıştı. Ebedi Ev kısa sürede büyük bir başarı yakaladı ve kült statüsüne yükseldi. William Gay, Amerikan edebiyatında Cormac McCarty ve William Faulkner gibi büyük yazarlarla kıyaslandı. Güney Gotiği’nin en önemli temsilcilerinden biri olarak gösterildi.
Ebedi Ev, babası korkunç biçimde öldürülen Nathan Winer’ın, içki kaçakçısı Dallas Hardin’in ve olan biteni ormandaki kulübesinden sessizce izleyen William Tell Oliver’ın hikâyesi. William Gay bu romanında insanın en gizli, en şeytani, aynı zamanda en masum yanlarını ortaya çıkarıyor. 1940’lı yılların içler acısı manzarasını kusursuz bir üslupla anlatıyor. Kötülüğe, ölüme, yalnızlığa, felakete uğrayanların içinde çok zor büyüyebilen kurtuluş umuduna dair hiç bitmesini istemeyeceğiniz edebi bir ziyafete konuk olacaksınız.
Basülbadelmevt
Yazar: Murat S. Dural
Yayınevi: Epona
Kafası olmadan yaşayan bir adam insanı her şeye ikna edebilir.
Ölümsüzlük korkutucu olabilir mi? Türkçe korku edebiyatının öncü isimlerinden Murat S. Dural Basübadelmevt’te insanlığın Gılgamış’tan beri izini sürdüğü ölümsüzlük kavramına çevirmiş kalemini. Ölmemek ile ölememenin geçidinde, ölümsüzlüğün bir lütuf mu yoksa lanet mi olduğunu sorguluyor. Bu soruşturmada, son iki bin yılın ziyadesiyle önemli olaylarına dair kurmaca tanıklıkları saklı. Biraz bilinebilen insanlık tarihinin küçük bir kesiti. Bu nouvellada anlatılanlara inanmak zorundasınız. Hem, kim kurmaca bir tanıklığın gerçek olanından daha değersiz olduğunu iddia edebilir ki?
30 Şahane Kelime
Yazar: Mahir Ünsal Eriş
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
Babil Kulesi Kitabı’nın Yazarı Mahir Ünsal Eriş, Kelimelerin Akılalmaz Öyküsünü Bu Kez Çocuklar Ve Gençler İçin Anlatıyor!
Kelimeler, Binlerce Yıldır Dur Durak Bilmeden Dünyayı Dolaşırlar. Bazen Yollarına Devam Eder, Bazen De Gittiği Yerin Kurallarına Uyum Sağlayarak Orada Kalırlar. Ne Var Ki Özlerini Asla Kaybetmezler, Sadece Başka Bir Dilin Parçası Olurlar. Şte, Tam Da Bu Macerayı Yaşamış 30 Şahane Kelime, Mahir Ünsal Eriş’in Benzersiz Anlatımı Ve Gözde Eyce’nin Müthiş Çizimleriyle Karşınızda!
Eriş, Genç Okurları İçin Kaleme Aldığı 30 Şahane Kelime’de Dillerin İçindeki Gizli Hikâyeleri Ve Kültürel Zenginlikleri Bir
Dedektif Gibi Araştırıp Ortaya Dökerken Sizleri Muhteşem Bir Serüvene Davet Ediyor.
Okurlarımız İçin Küçük Bir İpucu: Günlük Hayatımızda Sürekli Kullandığımız Sözcüklerin Aslının Ne Olduğunu Ve Nerelerden Geldiklerini Öğrenince Çok Şaşıracaksınız, Bizden Söylemesi…
Rüzgar Böyle Eserken
Yazar: Gökçenur Ç.
Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları
Rüzgar Böyle Eserken Kitap Açıklaması
Olmuştur güldüğümüz aklımızda yokken bir soru
Yağmurun kapısı hep açık, gerek yok anahtara
Arar dururuz, hangi sözcükler iyi gelir hangi yaralara
Rüzgâr böyle eserken olabilir miyiz mutlu?
Rüzgâr böyle eserken olabilir miyiz mutlu?
Sıçrayıp duran bir köpek gibi uçan karahindibalara
Bir zamanlar varmış adı, belki Bulut belki Kara
Anlarız görmüştür oğlumuzun ruhunu
Anlarız görmüştür oğlumuzun ruhunu
Güz geceyi bekler, biz de ama bilmeyiz bunu
Bekleriz acının dinmesini benzerken bulutlara
Arar dururuz, hangi sözcükler iyi gelir hangi yaralara
Arar dururuz, hangi sözcükler iyi gelir hangi yaralara
Oysa yağmurun kapısı hep açık, gerek yok anahtara
Olmuştur güldüğümüz aklımızda yokken bir soru
Rüzgâr böyle eserken olabilir miyiz mutlu?