Hindistan Sokaklarında Bir Güzellik Hareketi

2010 yılında başlayan ve Hindistan’ın en büyük sivil hareketlerinden biri haline gelen The Ugly Indian’ın tek gündemi mahallelerdeki çöplük haline gelmiş pis ve döküntü yerleri iyileştirmek. Neden mi? Çünkü yapacak başka kimse yoktu…

Kendi mahallelerinin reklam afişleri ve çöp yığınlarıyla dolu sokak ve köşelerini görmekten yorulan bir grup vatandaş, taleplerine belediyeden ya da onların anlaşmalı olduğu özel bir kurumdan cevap beklememeye karar verdi.

The Ugly Indian1

Boyaları, süpürgeleri ve tırmıkları aldılar ve tespit ettikleri noktalara gittiler. Kendilerine The Ugly Indian diyorlar ve buna temel olarak Hindistan halkının kamusal alanda çok kötü yurttaşlık standartları olmasını gösteriyorlar. Ve bu olumsuzluklardan kendilerini ancak kendilerinin kurtarabileceğine inanıyorlar.

The Ugly Indian2

Yaptıkları, nispeten düşük maliyetli, uygulanması kolay ve tekrar edilebilir uygulamalar. Temizlikle birlikte düzenlemeler, çiçek saksıları, çöp kovası ve susuz tuvalet kurulumunu da içeriyor. “Sadece çalış, konuşma,” olarak özetledikleri felsefeleri gönüllüğü teşvik ediyor. Ahlak dersi yok, aktivizm yok, kendini beğenmişlik yok, tartışma yok ve çalışmalarını daha efektif hale getirecek broşürler yok… Son derece organize olmalarına rağmen, kamusal alanda anonim kalma konusunda ısrarcılar. Bu da hareketi, cinsiyet, kast, sınıf, ekonomik ve sosyal statü, din ve yaş bariyerlerinden bağımsız kılarak isteyen herkesin katılımına olanak sağlıyor.

The Ugly Indian4

Hareket gözle görünür sonuçlarla büyüyor. Grup, düzenlediği alanların öncesi ve sonrasına ait fotoğraf ve videoların paylaşımlarını Facebook sayfaları üzerinden yapıyor. 2016 Mayıs ayına kadar, sadece Bangalore’un 30’dan fazla mahallesinde yaklaşık 1000 noktayı iyileştirdiler ve hiçbir denetim olmamasına rağmen yaptıklarının %90’ı üç aydan fazla bir süre geçmesine rağmen halen duruyor.

The Ugly Indian3

Ekibin 1000’in üzerindeki çalışmasını sosyal medyayla paylaşması Hindistan’ın 20’den fazla şehrinde kendi kendine organize olan ekiplerin sayısının giderek artmasına neden oldu. Farklı şehir belediyeleri ve kurumsal organizasyonlar bu vatandaş girişimlerini teşvik etti ve farklı noktalarda ortaklık da yaptı.

What's your reaction?

tr_TRTurkish