Ormansızlaşmaya Karşı Drone İle Ekim Tekniği

İnsan faaliyetleri ve doğal afetler sebebiyle her yıl kaybedilen 6,5 milyar ağaçla ormansızlaşma küresel bir sorun. Kaybı telafi etmek için birçok çaba ortaya konsa da sonuçta bu iş elle yapılıyor ve bu da hem yavaş hem pahalı bir yöntem.

Şimdi ise bir şirket süreci değiştirmek için drone kullanmayı planlıyor. BioCarbon Engineering adıyla bilinen eski NASA mühendisi Lauren Fletcher tarafından kurulan organizasyonun vaadi tek seferde 1 milyon ağaçla dünyayı değiştirmek.

Dronelar elle dikim ve tohum yaymaya fantastik bir çözüm alternatif sunuyor. Çözüm, ağaçlandırma sürecini hızlandırırken işlemi daha ucuz hale de getiriyor: Birden fazla kullanılan drone ile Fletcher, geleneksel ekim maliyetinin yaklaşık %15’ine günde 15 bin ağaç dikebilmenin mümkün olduğunu düşünüyor. “Bu yaklaşımı kullanarak, oralardaki sorunun boyutlarını karşılayabiliriz,” diye açıklıyor durumu.

Ağaç dikim işlemi çoklu aşamayı içeriyor. Başlamak için, sabit kanatlı dronelar alanın üzerinde uçar ve topografyasını, besin ve biyolojik çeşitliliğin değerlendirmesini yapar. Daha sonra, multi dönüşlü dikim uçağı yerden 10 adım yüksekte uçar ve önceden belirlenen yerlere tohumları bırakır. Bu işlem, dikilen bitkilerin hayatta kalma oranını arttırır. Dikimden sonra BioCarbon büyüme ve genel ekosistemin sağlığını izlemeye devam eder.

Burada restorasyon işleminin aşamalarını görebilirsiniz:

Haritalama: sabit kanatlı bir drone restorasyon yapılacak alana karar verir.

Dikim: Bir multi-rotatör drone önceden belirlenen yerlere tohumları bırakır.

İzleme: Dikimden sonra bölge sürekli izlenir ve ekosistemin değerlendirmesi yapılır.

BioCarbon Engineering: Website | Facebook

What's your reaction?

tr_TRTurkish