White Ward’dan Kavramsal ve Melodik Zengin, Distopik Şarkılar: “False Light”

Ukraynalı post-black metal grubu White Ward, yeni albümü “False Light” ile etki alanını genişletiyor.

Esasen black metal ana başlığı altında açılan alt başlık akımları içerisinde nitelendirilmekle birlikte müziklerindeki artan yenilikçi yaklaşımlar ve yaratıcılık bakımından yükselen seviye ele alındığında birçok tür ile dirsek temasında gelişen bir ses zenginliği yakalıyor White Ward.

2017 tarihli çıkış albümü “Futility Report” ve ardından büyük alkış alan 2019’daki “Love Exchange Failure” ile giderek derinlik kazanan bir yolda ilerleyen grup, savaşın neden olduğu acıklı ve kabul edilemez şartlara karşın 17 Haziran’da dinleyiciyle buluşan yeni albümü “False Light” ile de etkileyici manzaralar çizmeyi sürdürüyor.

Birçok farklı türe temas etmesine değinirken ilk sırayı karakteristik bir fark yaratan nefesli çalgı kullanımına yer vermek yerinde olabilir. Trompet, saksafon gibi nefeslilerin şarkılara eklendiği anlarda yakalanan etkileyici melodik ve atmosferik yoğunluk hizayı darkjazz koordinatlarına çekiyor. Black metale ziyadesiyle yakışan post-metal ve post-punk tavırlarının da albümün geneline kattığı çeşitlilik alkışa değer. Ve tabii ki tüm bunların başarılı bir vokal performansı ile virtüöz seviyesinde gitar işçiliğiyle birleştiğindeki dinleyiciyi yerine çivileyen duygu sağanağı.

Grup, kavramsal ve anlam bakımından zengin sekiz distopik şarkıdan oluşan albümün, Beat kuşağının sembol yazarlarından Jack Kerouac ve psikanalist Carl Jung’un çalışmalarına ek olarak Ukraynalı yazar Mykhailo Kotsubinsky’nin 1908 tarihli izlenimci romanı “Intermezzo”dan ilham aldığını belirtiliyor. Aynı çerçevede cinayetler, yakın çevre felaketleri, polis vahşeti, aile içi taciz, şehirlerin psişik boşluğu, modern ana akım kültürün sahteliği ve aşırı tüketimin kötü etkileri de albümün damarlarında dolaşan konular.

Besteci ve gitarist Yurii Kazarian albüm kapak görseline şu sözlerle değiniyor:

Kapak resminin arkasındaki fikir sembolik bir metafor. Albümün ana karakteri daha iyi bir yaşam arayışında ve onu büyük şehrin dışında bulabileceğine inanıyor. Ancak yolculuğundan sonra, daha iyi bir yer gibi bir şeyin var olmadığını fark ediyor. Rahat bir kulübe yerine yıkık, yarı çürük bir ev buluyor.”

Şarkıcı Andrii Pechatkin ise albümün ismi “False Light”ın antik Yunan filozofu Platon’a bir gönderme olduğunu söylüyor.

Başlık, Platon’un Mağarası ile bağlantılıdır, yani şu ifadeyle ilgilidir: ‘Gözlerini acıtır ve bakabildiği şeylere sırtını dönerek kaçardı.’ Bazı şeylere bakarız ve onları çarpık algılarız çünkü önceki deneyimlerimize göre önyargılıyız. Ancak biri gerçek şeye, tabir caizse gerçek ışığa bakarsa, bu ışık gözlemcinin gözlerini incitebilirdi. Bu nedenle, sahte ışık Maya’nın Peçesidir -iç ve dış dünyalara bakmanın daha kolay yolu.”

Hindu inancında, Maya’nın Peçesi (Veil of Maya) kavramı, hayata “gerçek gerçekliği” görmemizi engelleyen bir dizi çarpık perdeden baktığımızı belirtir.

Yani neresinden bakarsanız bakın White Ward’ın “False Light” ile ortaya koyduğu çarpıcı aktarım biçimlerine kulak vermek için onlarca sebep var. Buyurunuz efendim.

What's your reaction?

tr_TRTurkish