Haftanın Kitaplığı – 30 Mayıs 2022

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz

MEDENİLEŞTİRME VAZİFESİ – MUSTAFA SUPHİ

Mustafa Suphi’nin, İtalya’nın Trablusgarp ve Bingazi’yi işgali üzerine 1912’de kaleme aldığı ve Türkçede sömürgecilik üzerine yazılmış en temel metinlerden biri olan Medenileştirme Vazifesi’ni (Vazife-i Temdin) yazarın iktisada dair iki makalesiyle birlikte sunuluyor.

BİR KEDİYİ TERK ETMEK – HARUKI MURAKAMI

Haruki Murakami’nin babasına dair anılarının kapısını araladığı, bugüne kadarki en kişisel anlatısı olan Bir Kediyi Terk Etmek – Babam Hakkında, Gao Yan’ın illüstrasyonları ve Ali Volkan Erdemir’in çevirisiyle Doğan Kitap’tan çıktı.

Hayatı ve hayalleri savaşla bölünen babanın öyküsünü kurgulamak, ailenin ve ülkenin de geçmişine bakmak anlamına geliyor. Murakami, yetişkin hayatında uzak olduğu babasıyla vedalaşırken, onun hem kişisel tarihindeki yerini gösteriyor hem de hayatları savaşla bitmiş veya dağılmış bir nesle saygı duruşunda bulunuyor…

“Babamla ilgili hatıralarım. Babamla ilgili hatıralarımın sayısı hiç de az değil. Ne de olsa dünyaya geldiğim günden on sekiz yaşında evden ayrılmama dek, pek de ferah olmayan evimizin çatısı altında her gün baba oğul birlikte yaşadık.”

FURYA MAKİNESİ – SİNAN ARAL

Sinan Aral’ın sosyal medyanın arkasındaki teknolojinin hep aynı davranış kalıbını sunduğunu ve sonuçlarınınsa seçimlerden iş dünyasına, sağlıktan flörtleşmeye kadar geniş bir alanı etkilediğini gösterdiği kitabı Furya Makinesi, Sevgi Halime Özçelik’in çevirisiyle Tellekt’ten çıktı.

Furya Makinesi, sosyal medyanın daha dikkatli tüketicileri olmak için stratejiler belirleyerek, dünyamızı yeniden tanımlayan teknolojiyi anlamak ve iyi kullanmak için okurlara sağlam bir rehber sunuyor.

​Aral, bu kitabında ayrıca “ağ etkileri”nin Facebook gibi ağların muazzam büyümesini nasıl beslediği, sosyal medyanın sinir bilimsel açıdan beynimizi ne şekilde etkilediği, sahte haberlerin gerçek sonuçları ve sosyal derecelendirmelerin gücü gibi çeşitli konuları da irdeliyor. 

JAPON SANATI: TARİHSEL, KÜLTÜREL VE MİTOLOJİK KÖKLERİ – JAMES J. JARVES

Geçmişi, MÖ 10. yüzyıla kadar uzanan Japon sanatının tarihine baktığımızda eşsiz bir üslup ve benzersiz bir yalınlıkla karşılaşırız. Başlangıçta, özellikle savaşlardan etkilenen Japon sanatı, zamanla kendi stilini geliştirmiş ve resim, origami, seramik, heykel, edebiyat, kaligrafi, mimari ve manga gibi türlerde Japon zarafetini yansıtan geleneksel eserler ortaya konulmuştur.

Bu kitap, uzun bir dönem boyunca dünyanın geri kalanından uzakta yaşayan, batıyla temasında bocalasa bile özgünlüğünden asla taviz vermeyen Japon sanatının serüvenini inceliyor. Bunu yaparken de ulusun tarihine, kültürüne, mitolojisine çokça yer ayırıyor; ayrıca bu sanatın köklerinde yatan siyasi, sosyal ve kültürel etkilerden yola çıkarak Japonya hakkında geniş bir perspektif sunuyor.

ÇITIRLAR FARKINDA DEĞİL – BORIS VIAN

Otuz dokuz yıllık renkli ve verimli yaşamı boyunca romanlar, şiirler, şarkılar yazan, trompetten ve cazdan vazgeçmediği gibi oyunculuk, şarkıcılık, mucitlikten de geri kalmayan ve doğal bir oyunbozan olan Vian’ın meslek hayatında Fransız Standartları Enstitüsü’nü seçmiş olması belki de sanat dünyasının en parlak ironilerinden biridir. Dönemin diğer bazı isimleri gibi doğaçlama yaşayıp eser veren Vian bugün asıl olarak yazar kimliğiyle ve antimilitarist bakış açısıyla tanınıyor. Francis Deacon çocukluk arkadaşı Gaya’nın düzenlediği maskeli baloya katılır. Partide, arkadaşının eşcinsel bir uyuşturucu satıcısı ve çete üyesi olan Richard Walcott’la evleneceğini öğrenir. Partiye kadın kılığında katılan Francis, tanınmayacak olmanın verdiği güvenle bu tehlikeli uyuşturucu çetesini ortadan kaldırmaya çalışır.

Boris Vian’ın Vernon Sullivan adıyla yayımladığı Çıtırlar Farkında Değil yazarın çoğu eserinde olduğu gibi, kalbi zayıf olanların uzak durması gereken, sert ama eğlenceli bir macera.

BAK ŞU OKYANUSA – CARYL HART

Çocuk kitaplarının ödüllü yazarı Caryl Hart’ın okyanusları merak eden genç kaşifler için yazdığı, Bethan Woollvin’in resimlediği Bak Şu Okyanusa adlı kitabı Emre Ülgen Dal’ın çevirisiyle Domingo Yayınevi’nden çıktı.

Daha önce Bak Şu Gezegene kitabı dilimizde yayımlanan Hart’ın okul öncesi çocuklar için hazırladığı Bak Şu Okyanusa, kafiyeli anlatımı ve göz alıcı çizimleriyle tüm okyanus ve deniz kâşiflerini maceraya davet ediyor.

“Haydi gelin, DENİZALTIMIZA atlayalım,
OKYANUSLARIN ve DENİZLERİN derinliklerine dalalım,
Gizemli su altı dünyasına müthiş bir yolculuğa çıkalım.
Herkes gemiye! Kemerlerimizi bağlayalım!
1, 2, 3, 4, 5 vee DALIYORUZ!
FOOOOOOOOOOŞ!”

KÜÇÜK TİLKİ – EDWARD VAN DE VENDEL / MARİJE TOLMAN

Küçük Tilki bir rüya görüyor. Rüyasında bir elma kadar küçük… Kardeşleriyle birlikte ilk kez dışarı çıktıkları günü, büyük geyiği ve küçük insanı görüyor sonra. Mor kelebeklerin peşinden koştuğunda olanları izliyor.
 
Edward van de Vendel’in çarpıcı metni ile Marije Tolman’ın gerçeküstü atmosferinin buluştuğu, büyüleyici bir öykü. Erhan Gürer’in Hollandaca aslından çevirisiyle…
 
Zilveren Griffel ve Zilveren Penseel Ödülleri-2019
En İyi Resimli Kitap, Kirkus Reviews-2020

What's your reaction?