İklim Krizi Kış Olimpiyatlarının Geleceğini Nasıl Etkileyecek?

Kış olimpiyatlarında sona mı yaklaşıyoruz?

Yukarıda gördüğünüz fotoğraf, adı Squaw Valley Alpine Meadows olarak değiştirilmeden önce 1960 Kış Olimpiyatları’nın yapıldığı Palisades Tahoe (Kaliforniya) kayak merkezine ait. Olimpiyatların yeniden orada düzenlenmesi artık pek olası değil: Başında Waterloo Üniversitesi’nden Daniel Scott’ın bulunduğu 2014 tarihli bir araştırmaya göre, oradaki koşullar yakında “marjinal yüksek risk” olarak adlandırılacak ve “güvenilmez” kabul edilme olasılığı daha da artacak.

Olimpiyatların nerede yapılacağını tespit etmek gerçekten zor iş. Treehugger kıdemli editörü Katherine Martinko’nun Pekin Kış Olimpiyatları hakkındaki yazısında belirttiği gibi, oyunlar tamamen yapay kar üzerinde yapılıyor ve bunun için de tahminen 49 milyon galon kimyasal olarak arıtılmış su gerekiyor.

Martinko sözlerini şöyle tamamlıyor:

Küresel ısınmayı 1.5˚C’nin altında tutmak için kişisel ve toplu karbon ayak izlerimizi azaltmaya çalışmamız gereken bir zamanda, Pekin Olimpiyatları’nın Gobi Çölü’nün kenarında tam bir alp kayak bölgesi yaratma çabaları etkileyici ya da övgüye değer olmaktan ziyade sorumsuz ve acınası görünüyor.

Peki 21. yüzyılda mantıklı düşünerek karar verildiğinde Olimpiyatlar nerelerde yapılabilir?

Slippery Slopes’un yeni raporu, Scott’ın 2014 verilerini kullanıyor ve yüzyılın sonuna doğru, yüksek emisyonlu bir senaryo altında, güvenilir koşullara sahip yalnızca altı alan olacağı sonucuna varıyor:

Yerleşik uzun vadeli bir model oluşturan daha yüksek sıcaklıklarla, kış sporcuları ve dünyanın dört bir yanındaki kar sporlarının sıkı takipçileri, kar bozulmasının etkilerinin nasıl bir kargaşa, tehlike ve çevresel hasar fırtınası yaratabileceğine ilk elden tanık olmaya devam edecek. Kış sporlarının ve en sevilen ve prestijli yarışmaların geleceği risk altında.

Scott tarafından yürütülen daha yeni bir çalışma ise daha da iç karartıcı. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporlarındaki çeşitli emisyon yollarına bakan Scott, eğer tüm uluslar Paris Anlaşması’nda kararlaştırılan hedefleri karşılarsa hala bir seçim yapma şansı olabileceği sonucuna varıyor. Ancak yüksek emisyon senaryosu altında elimizde olimpiyat yapabilecek tek bir yer kalıyor: Sapporo, Japonya.

Paris İklim Anlaşması ile uyumlu düşük emisyonla olumlu bir senaryo gerçekleşirse, güvenilir ev sahiplerinin sayısı yirmi birinci yüzyıl boyunca neredeyse değişmeden kalacak (2050’lerde dokuz, 2080’lerde sekiz). Yüksek emisyon yolu seçilirse, OWG lokasyonlarında kar sporları için gerekli ve güvenli koşulları sağlamak meselesi farklı bir şekilde sonuçlanır. Yüzyılın ortalarında güvenilir ev sahibi sayısı dörde düşer (Placid Gölü, Lillehammer, Oslo ve Sapporo) ve yüzyılın sonuna kadar yalnızca bir yer güvenilir kalır (Sapporo).

Yakın tarihli bir araştırma, Kış Olimpiyatları’nda ciddi yaralanma riski taşıyan sporcularla röportajlar yaptı. Sporcular ince kar tabakası, sis, dar alan ve yağmurdan endişe ediyor. Sporcular, yüksek sıcaklıkların parkuru vıcık vıcık yapacağını, süratlerinin düşeceğini ve inişleri tehlikeli hale getirecek korkunç deliklerin olacağını söylüyor. İdeal sıcaklık, sıfırın altında 1 – 10 santigrat derece arasındadır. Scott ve ekibi ikinci çalışmada şu sonuca varıyor:

Eğer küresel emisyonlar son yirmi yıldaki trendini korursa tüm iklim değişikliği senaryolarında Gelecekte OWG’nin coğrafyası da değişecek. Bu Paris İklim Anlaşmasının 2050’de net sıfır emisyon hedefine gidilen yolda karbonsuzlaşmayı desteklemek için bir sebep daha veriyor . Sporcular ve antrenörler, iklim değişikliğinin sporlarının gelecekteki gelişimi üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getirdiler. Bir sporcunun vurguladığı gibi, ‘Dünyada ciddi bir değişiklik olmadıkça sporumuz bitecek’.

kaynak

What's your reaction?

tr_TRTurkish