Bir Bulut Atlası Yeryüzündeki Yaşamın İpuçlarını Veriyor
Hayalperestlerin yüzyıllardır söylediklerinin dışında şimdi başınızı bulutlarda tutmak için iyi bir sebep var. Bilim insanları gezegenin çevresinde çeşitli çalışmalar yapmak için Dünya’nın neredeyse her kilometrekaresinden 15 yıl boyunca günde iki kez bulut örtüsünün uydu fotoğrafları aracılığıyla tarama yaptılar.
Araştırmacılar bulut atlasları oluşturarak, sık sık uzak yerlerde olanlar da dâhil olmak üzere belirli türlerini inceleme imkânı veren benzeri görüşmemiş uzaysal çözünürlükle karadaki bitki ve hayvanların yerlerini daha iyi tahmin etmeyi başardı. Sonuçlar geçen hafta PLOS Biology’de yayınlandı.
Bulutlar yerel iklimi doğrudan etkiliyor ve toprak neminde, fotosentez ve ekosistemin verimliliğini sağlayan mevcut güneş ışığında farklılıklara neden oluyor.
Araştırmacılar Montana ağaçkakanını, bir Güney Afrika kuşunu ve kral protea çiçeğini, bir Güney Afrika çalısını inceleyerek, modelleme türlerinin dağılımının potansiyelini kanıtladı.
Çalışmaya liderlik eden, Buffalo Üniversitesi’nden bir ekolojist olan Adam Wilson, “Biyoçeşitliliğin korunması hakkında düşünürken, en önemli bilimsel sorulardan biri ‘Türler nerededir?’ sorusudur.” diyor.
Haritalar ekosistem değişimlerini gözlemlemeye de yardımcı olabilir.