Muhteşem detaylarla dünya drenaj havzaları haritaları

Macar haritacı Robert Szuch su hazinelerinin haritasını çıkarırken dünyayı dolaşıyor.

Bu haritalar veri açısından inanılmaz derecede zengin. Küçük akarsuların ana nehirlere ve bunların da denize (veya karadaki son varış noktalarına) akışını gösteren havza haritalarından söz ediyoruz. Akışlar, akışların hiyerarşisini belirtmek için genişliği kullanan Strahler Akış Sırası Sınıflandırmasında gösteriliyor. Havzalar (drenaj havzaları veya havza alanları) renklerine göre gruplandırılmış.

Haritalar, CBS’deki uzmanlığını haritalara olan tutkuyla birleştiren 33 yaşındaki Macar haritacı Robert Szucs tarafından hazırlandı. “CBS, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kısaltmasıdır. Uydu verileriyle orman örtüsündeki değişiklikleri izlemekten polis için suç yoğunluğu haritaları oluşturmaya kadar uzamsal veya coğrafi verileri kullanan her şey için kullanılan bir üst kavramdır. Kişiliğimin artistik ve tuhaf yönlerini sanatsal haritalar oluşturmak için birleştirdiğimde CBS’yi kullandım.”

Dünyanın en büyük on drenaj havzasını görebiliyor musunuz? Büyüklük sırasına göre: Amazon, Kongo, Nil, Mississippi, Ob, Parana, Yenisey, Lena, Nijer, Amur.
KAYNAK: Grasshopper Geography

AFRİKA

Afrika, dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük havza alanlarına sahip nehirlere ev sahipliği yapmaktadır: 3,73 milyon km2 havzası ile Kongo (mavi) ve 3,25 milyon km2 havza alanıyla Nil (kırmızı), Afrika’nın en uzun nehridir (6.650 km), ardından Kongo gelir: 4.700 km. Kongo Nehri’nin alternatif adı Zaire, Kikongo nzadi o nzere’den (‘yutan nehirler’) gelmektedir.

AVRUPA

Volga (sarı), Avrupa’nın en büyük su toplama havzasına sahip nehirdir; 1.41 milyon km2. Sadece Rusya üzerinden akar ve havza alanı da tamamen Rusya’nın içindedir. Avrupa’nın iki numarası,10 ülkeden geçen Tuna’dır (turuncu renkte). Drenaj havzası neredeyse 796.000 km.

ALMANYA

Almanya’nın hidrografik haritasına sadece dört ana drenaj sistemi hakimdir: güneyde Tuna (turuncu), batıda Ren (mavi), doğuda Elbe (mor) ve Weser (yeşil). Antik Çağ’da Ren, Roma İmparatorluğu ile Almanlar arasındaki sınırdı. Roma bir zamanlar sınırı, tarihin akışını kökten değiştirecek olan Elbe’ye kaydırmaya çalıştı, ancak MS 9. yüzyılda Teutoburger Wald’da büyük bir yenilgiye uğradılar.

İNGİLTERE VE İRLANDA

Hem İrlanda hem de Büyük Britanya adadır, dolayısıyla hiçbiri kıta sınıfı bir nehre sahip değildir. En uzun 30 İngiliz nehrinden 20’si 160 km’den daha kısadır. Britanya’daki en uzun nehir, güneybatıda mavi renkte gösterilen su toplama alanı olan Severn’dir 354 km. İrlanda’nın en uzun nehri Shannon’dır 360 km. Birleşseler bile, Fransa’nın Seine Nehri (777 km) kadar uzun değiller.

RUSYA

Dünyanın en büyük drenaj havzalarından dördü Rusya’dadır: Ob, Yenisei ve Lena ve Amur. Amur, Çin ile paylaşılır. Volga, Avrupa’nın en uzun nehri olabilir, ancak yüzde 84’ü Sibirya’daki Uralların doğusundadır. Seyrek nüfuslu bölge, 1.000 km’den uzun 40 nehir içerir. Ob, Yenisey ve Lena nehirleri, Kuzey Kutbu’na saniyede yaklaşık 50 bin m3 su tahliye ederek yaklaşık 8 milyon km2’lik bir drenaj alanını kaplar.

Bu muhteşem haritaların daha çoğuna Grasshopper Geography‘den bakabilirsiniz.

bigthink.com

What's your reaction?

tr_TRTurkish