Suriye’nin Yağmalanan Arkeolojik Hazinesi
Suriye’de bir yandan çatışmalar sürerken, diğer yandan da çatışma alanlarındaki binlerce yıllık arkeolojik siteler bilinmeyen kimseler tarafından sistematik olarak yağmalanıyor, hazineler karaborsada kayboluyor, kapalı mezatlarda satılıyor.
Son zamanlarda yayınlanan bir çalışma, tahribatı uydu fotoğraflarıyla gözler önüne sererken, bunun tek bir grup tarafından yapılmadığına da dikkat çekiyor. Çalışmayı buradan okuyabilirsiniz. (İngilizce)
Aşağıda bu çalışmadan görüntüler ve Suriye’nin yağmalanan mirasının bir listesi bulunuyor.
1 – Suriye, Apamea arkeolojik alanının bölünmüş uydu görünümü. Sol tarafta sitenin 2011 yılının Temmuz ayında nasıl göründüğüne bakabilirsiniz, Suriye’de çatışma başladıktan sadece birkaç ay sonrası ve sağ tarafta ise sitenin 2014 yılı Mayıs ayındaki görünümü var. El aletleri ve ağır makineler kullanılarak yağmacılar tarafından açılan deliklerin binlercesi net olarak görülebiliyor.
2 – İç savaş ve yağmadan önceki Apamea’nın son zamanlarda ortaya çıkan görüntüsü. M.Ö. 300 yılında kurulduğu düşünülen şehirden kalan yapıların çoğunun Geç Roma Dönemi’ne aittir. Yaklaşık olarak M.Ö. 100 yıl.
3 – Apamea’daki Kallatel-Mudik Kalesi 2006 yılı Şubat ayında fotoğraflandı. Kale kalıntıları daha sonra yağmacılar tarafından talan edildi.
4 – Büyük Kolonlar, The Great Colonnade, Apamea’da ana cadde,18 Mayıs 2009 tarihinde fotoğraflandı.
5 – Apamea’dan ve çevresindeki kırsal alandan bir görünüm.3 Nisan 2010 tarihinde fotoğraflandı.
6 – Apamea uydu görüntülerinden ikisi, ilki, 2011 yılından, sağdaki Doğu Katedrali gibi çeşitli yapıların kalıntılarını gösteriyor ve ikincisi 4 Nisan 2012’den, yani sadece bir yıl sonrası. Sayısız tarihi esere sahip alan yağmacıların açtığı yüzlerce delikle kaplanmış.
7 – Apamea’nın cardo maximus, ya da anayolunun uydu görüntülerinden bir çifti daha. 2011’de çekilen ilk fotoğrafa bakıp, ikincideki ay yüzeyi gibi görüntüye benzetemeyebilirsiniz. Ama o anayolun 2014’teki hali.
8 – Apamea’nın merkezinden bir çift görüntü. 2011 yılında sitenin nasıl göründüğü ortada. İkinci fotoğraf ise 2012 yılı Nisan ayının 4. Günü. Yağmacıların kazıları sonucunda alanın geldiği durumu gösteriyor.
9 – Apamea Kuzey Kapısı’nın ve Büyük Kolonların bir çift görüntüsü. İlki Temmuz 2011’e ait, ikincisi ise yağma sonra yine ay yüzeyine dönen tarih…