Dökülme Olasılığı En Yüksek Kahve

Kahve kültürü tüm dünyada çılgınlığa varırcasına yaygınlaşınca etinden, sütünden faydalanmanın yanı sıra amiyane tabiriyle ıcığını cıcığını da araştırmak da moda oldu. Daha geçenlerde bir kahve tadımıyla ilgili bir lezzet çemberi keşfeden bilim insanları bu kez de köpüğün dökülme ihtimaline kafayı takmış ve yolu biraya kadar uzatmış.

Ancak araştırmaya bakınca içtiğimiz kahveyi döken biz miyiz yoksa kabahat kahvede mi tam olarak belli değil diyebiliriz.

Bazı yeni bilimsel verilere göre Americano’muzu dökme ihtimalimiz Latte’mize göre daha fazlaymış. Yani ne yapıyoruz Americano’muza sahip oluyor, sıkı tutuyoruz. Ebeveynlerimizin “içine bakma çocuğum” lafını da unutmuyoruz.

Araştırma öyle mühim ki, iki ülkenin, Fransa ve ABD’nin  araştırmacıları toplanmış,  biraz köpük eklemenin henüz ayılmış bir kafein bağımlısının sabah kahvesini dökmesinin cevabı olabileceğini keşfetmiş.

Araştırma Physics of Fluids gazetesinde yayınlandı. Fikir annesi ise akademisyen Emilie Dressaire. Dresseaire, bir gün bir kahve dükkanından içeri girer ve bilhassa köpüklü bir latte alır ve onun dökülmemesi için kapağa ihtiyacı olmadığını fark eder. Princeton Üniversitesi’nde meslektaşlarına buluş anını anlattığında, onlar da bira gibi başka köpüklü sıvı içeceklerde aynı fenomeni fark ettiklerini söyler.

“Güney Fransa’da doktoram üzerinde çalışırken, bir pubdaydık ve fark ettik ki, çok köpüklü bira bardağı taşıyorduk ve taşma, sıçratma neredeyse hiç olmadı.”

Bundan sonrası biraz teknik biraz bilimsel. Bu kadarı yetti diyorsanız okumayı bırakabilirsiniz.

Ekip, laboratuvar ortamında, 3 milimetre çapında kabarcıklar bir örnek katmanlar yaratmak için bir hava akımı düzenleyici kullanarak bulgularını geliştirdi.  Daha sonra, etkilenen her sıvının dökülme ihtimalini test etmek için farklı köpük seviyeleriyle çalkalanan kapların iki farklı tipini kullandılar.

Araştırmaları gösterdi ki kabarcıkların sadece beş tabakası dalgaları on kat azaltabilir. Aynı zamanda küçük bir fark daha yaratabilir. O da şu ki;

Kabın yanlarıyla sürtünmeyi artırmak için çalkalanan sıvı nedeniyle ortaya çıkan enerji köpüğün dağıtıyormuş. Bilim böyle dedi.

What's your reaction?

tr_TRTurkish