MS Hastaları İçin Yeni Bir Umut
Tekerlekli sandalyeye mahkum kalmış birçok MS hastası için yeni bir tedavi yöntemi yeni bir umut oluşturdu.
Profesor John Snowden’ın açıklamasına göre bağışıklık sisteminin kök hücre tedavisi ile hastaların hastalığa yakalanmadan önceki hallerine geri dönmeleri sağlanılıyor.
Tedavide ilk önce kemoterapi tedavi yöntemi ile hastanın bağışıklık sistemi tamamı ile kırılıyor ve daha sonra hastanın kendi kanındaki kök hücreler ile bağışıklık sistemi tekrar inşa ediliyor. Bu kemik iliği nakli çok ağır olduğu için sadece agresif diye nitelendirilen MS hastaları için uygulanabiliyor.
İngiltere Sheffield’de bir hastanede geçtiğimiz 3 sene boyunca yaklaşık 20 hastaya bu tedavi yöntemi uygulandı.
Holly Drewry (25), kök hücre tedavisi gören hastalardan sadece birisi…
“Eskiden yürüyemiyordum, kendime olan güvenim iyice kaybolmuştu ve genç bir anne için çok kötü bir durumdaydım. Sonumun nasıl olacağını bilemiyordum.”
Holly tedavi sonrası hastahaneyi yürüyerek terk etti. Evinde çocuğu ile kucaklaştı. Bir mucize yaşıyordu. Daha sonra yapılan kontroller ve testlerde hastalığına dair bir belirti görülmedi.
Eski maraton koşucusu Steven Storey de bu hastalardan birisiydi. MS hastalığı sonrası tamamen felç olmuştu. Steven da tedavi sonrası eski hayatına kavuşanlardan birisi. 10 aylık tedavi sonrası eskisi gibi koşuyor ve yüzüyor artık.
Bu tedavi yöntemi araştırmaları Journal of the American Medical Association’da geçtiğimiz günlerde yerini aldı.
MS Hastalığı Nedir?
MS hastalığı vücuttaki bağışıklık sistemindeki normal işleyişin bozulması ile ilgili bir hastalık. Normal şartlarda bağışıklık sistemi vücudumuzu mikroplara ve kanser gibi hastalıkların oluşmasına karşı korur. Değişik nedenlerle bazen bu sistem vücuttaki normal dokuları da yabancı gibi görmeye başlar ve onlara hücum eder. İşte MS hastalığında bu tür bozukluk nedeniyle sinir sistemimizdeki myelin denen bir madde hasara uğrar. MS hastalığı, sinir sisteminin farklı bölgelerini farklı zamanlarda etkileyebilir ve daha çok genç erişkinlerde görülür. Çocuklarda ve ileri yaştaki kişilerde ise çok daha nadir görülür. Ancak erken teşhis edilmesi durumunda ilerlemesi geciktirilebiliyor.
Araştırmalara göre MS’e neden olan önemli iki risk faktörü var. Bunlar sigara içmek ve D vitamini eksikliği. Fakat henüz bu sorunun net bir cevabı yok. Ancak araştırma sonuçları birçok faktörün bu hastalığın oluşumunda rol oynadığını gösteriyor. Mesela, Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlarda bu oran yüksek iken ekvator gibi diğer bölgelerde çok az rastlanmakta. Genetik yatkınlık söz konusu. Değişik virüsler, hava ve çevre kirliliği, aşırı stres gibi faktörler hastalığı tetikleyebiliyor.