Işık kirliliği, habitat kaybı ve böcek ilaçları ateş böceklerini yok ediyor

2.000’den fazla ateş böceği türü var ve bilim insanları bu türlerin bazılarının yok olma eşiğinde olduğunu söylüyor. BioScience’da yayınlanan araştırmalar, habitat kaybının, ışık kirliliğinin ve böcek ilaçlarının bu böcekleri tehdit ettiğini gösteriyor.

Çalışmanın baş yazarı Tufts Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Sara Lewis’e şunları söylüyor: “İnsanlar gelecekte ateşböceklerinin var olmasını istiyorlarsa bu duruma ciddi bir şekilde bakmalıyız. Ateşböcekleri inanılmaz derecede çekici böceklerdir, belki de tüm böceklerin en tatlısıdır, çünkü çok göze çarpar, çok büyüleyicidir. ”

Habitat kaybı, ateşböceği gelişimine ve yaşam döngüsünün tamamlanmasına elverişli çevre koşullarını bozan baş suçludur. Belirtilen örneklerden biri, uygun şekilde üremek için belirli mangrovlara ve bitkilere ihtiyaç duyan Malezya ateş böceği türü Pteroptyx tener. Mangrov bataklık habitatları su ürünleri yetiştiriciliği çiftlikleri ve palmiye yağı tarlaları tarafından değişime uğratıldı.

Ateş böceklerini savunmasız bırakan ikinci konu ışık kirliliği. Işık kirliliği sokak lambaları, ticari levhalar ve kentsel merkezlerin ötesine yayılan ve dolunaydan daha parlak olabilen gece gözyüzüne yayılan yapay ışık kaynaklı yoğun parlaklıktan kaynaklanabilir. Yapay ışıklar ateşböceğinin çoğalmasına müdahale edebilir. Erkek ateşböcekleri dişlerin ilgisini çekmek için belirli biyolüminesan desenleriyle parlar. Ne yazık ki, yapay ışıklar sinyalleriyle bu karışabilir. Ve daha da kötüsü, ışık kirliliği, ateş böceklerinin çiftleşmenin başlatılması ya da tamamlanması için ritüel sinyallerini doğru şekilde tanımlamayı imkansız kılacak kadr fazla parlak olabilir.

Üçüncüsü, pestisitler ateşböceği popülasyonlarının azalmasında önemli bir itici güç haline geldi. Biyolojik Çeşitlilik Merkezi, “Toprağa ve suya giren neonikotinoidler gibi sistemik pestisitlerin ateş böceği larvalarına ve beslenme kaynaklarına zarar verdiğini belgelemiştir. Ayrıca, ateş böcekleri genellikle sulak alan habitatlarında bulunduğundan, sivrisinekleri hedef alan böcek ilaçlarının da tehdidi altındadır. Sonuç olarak, larvalar ya açlık ya da nüfus artışını engelleyen gelişimsel anomalilere sahiptir.

inhabitat.com

What's your reaction?

tr_TRTurkish