Mehmet Tekirdağ’ın Kedi Yazısı Baskı Resim Sergisi 8 – 13 Ekim 2019’da Paris’te Galeri Daniel Hanemian’da açılıyor
Sanatçı Mehmet Tekirdağ’ın Kedi Yazısı (Kedi Alfabesi) Baskı Resim Sergisi 8 – 13 Ekim 2019’da Paris’te Galeri Daniel Hanemian’da açılıyor
1956 yılında Bilecik-Osmaneli’nde doğdu. Eskişehir Ticari İlimler Akademisi, İktisat Fakültesi’ni bitirdi.
Mehmet Tekirdağ özellikle icat etmiş olduğu, “Kedi Yazısı-Kedi Alfabesi” ile tanınmaktadır. 1982 yılında yönetmen yardımcılığı yapmaya başladı. Yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu İhsan Yüce’den “Oyuncu Yönetimi” ve “Senaryo” dersleri aldı. Çeşitli yönetmenlerle uzun metrajlı, kısa metrajlı filmlerde ve belgesellerde çalıştı.
1995 yılından başlayarak günümüze kadar yirmiden fazla karma ve kişisel resim sergisine katıldı.
2005 yılından günümüze kadar Huzur Peşrevi ve Nar Sesleri grubuyla çalıştı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli etkinlik ve konserlere katıldı.
Yazıları ve öyküleri; Kinema Sinema Dergisi, Edebiyat Dergisi, Hiç Kültür ve Sanat Dergisi, Uç Dergisi ve No Dergisi’nde yayımlandı.
Türkiye, Avusturya, Almanya, Fransa, İsveç, İsviçre, ABD ve İngiltere’ deki koleksiyonlarda, Bulgaristan’daki Gabrovo Mizah Yergi Evi’nde (Müze) eserleri bulunan Mehmet Tekirdağ; senaryo, müzik ve resim çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.
ÖDÜLLER
1-1987-1988 “Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi Senaryo Yarışması”nda “Mansiyon”
2-2015 Uluslararası Gabrovo Mizah Bienali-Bulgaristan, Gabrovo Mizah ve Yergi Ödülü ”Dünya Güldükçe Ayakta Kalır” ödülü (The World Lasts Because İt Laughs) PRIZE OH THE MUSEUM HOUSE OF HUMOUR AND SATIRE)
3-2017-ArtTurkey JAPAN Sergisi Tokyo-Japonya. 7.NİTTOTEN Ödülleri’nden ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ; sergi boyunca Japon sanatseverlerin oluşturduğu “Halk Jürisi” tarafından Mehmet Tekirdağ’ın “Şefkat” adlı eserine verilmiştir.
KEDİ YAZISI ÜZERİNE: Kedi Yazısı 32 harften oluşan bir alfabedir. Mehmet Tekirdağ 3,5 yıl süren bu çalışmayı,2013 yılında bitirmiş ve “Kedi Yazısı Baskı Resim Sergisi” adıyla sergilemiştir. Kedi hareketleriyle, kadim alfabelerin harfleri arasındaki benzerliklere dayanan bu çalışmada, çeşitli alfabeler arasında 32 alfabe seçilmiş, her alfabeden seçilen harfler de birer kedi olarak çizilmiştir.
Kedi Yazısı yada Kedi Alfabesi’ni oluşturan harfler bizi, insanlığın yazıyı ilk kullanmaya başladığı dönemlere kadar götürmektedir.
Kedi Yazısı; her insanın kendi dilinden aşık olması, rüya görmesi, okuyup yazması, kendi dilinin ninnileriyle büyümesi gerekliliği üzerine düşünmemiz için hazırlanmıştır.
KEDİLEŞEN ALFABELER
ALFABELEŞEN KEDİLER / Tarhan Gürhan
Evet, kediler konuşur. Vücut dilleriyle ve miyavlayarak. Kulak, kuyruk, pati ile… Her istediklerini anlatırlar. Dikkat ederseniz kulak, kuyruk ve patide harfler mevcuttur. Kuyruk taktığımız, kulak taktığımız ve pati taktığımız harfler vardır. Kediler en çok bunlarla konuşur ama bir çift de gözleri vardır ki o alfabeden kelime yapar, cümle kurar.
İşte bütün bunları gören ressam Mehmet Tekirdağ özgün bir kedi alfabesi yarattı. Yepyeni, bambaşka, emsalsiz bir alfabe. Üstelik her baktığınızda farklı detaylar görebiliyorsunuz. Anadolu’da, dünyada binlerce yıldır konuşulan, okunan, yazılan alfabelerin hepsinden izler taşıyor. Aynı zamanda da onlardan bambaşka.
Bu işin sihri nerede? Bakmakta, en çok kedilere bakmakta… Onların her halini yakalamak için bakmakta. Üstelik kedi kendisine bakıldığını bilir. Ve bu bakışları hemen oyuna çeviriverecek bir yeteneği vardır. Mehmnet Tekirdağ da bu oyunu kağıt üzerinde sürdürmüş ve şahane bir eser yaratmış: Kedi Yazısı (Kedi Alfabesi)
Farklı olana emsalsiz bir şeymiş gibi bakabilmek aynı olanı her gün yeniden keşfetmekle mümkündür. Bunun dışına çıkılmazlığı vardır elbette. Kediler bunun doğal olarak dışındadır. Her şeyi yeniden yeniden keşfetme ve merak duyma üstatlarıdırlar. Bu alfabenin macerasına Tekirdağ’ın gözlerinden tanık olacaksınız.
Her tanıklığın bir bedeli var. Kedi yazısı içinizde zaman alacak. Böylece kedilerin sırlarının bir kısmı daha açığa çıkmış oldu. Bu kerataların gizli bir alfabeleri olduğu. Kediler kendilerinden alfabe yapılacak, kendileri hakkında hikâyeler anlatılacak kadar konuşkandırlar. Bolca ipucu verirler. Umursamazlıkları ünlüdür ve bu umursamazlık bir harfe dönüşür. Alfabeler de en az kediler kadar estetiktir. İkisi de insan canlısıdır. Kendilerini kolay ele vermezler. Çaba sarf etmeniz gerekir. Ama buna değer. Kedilere bakınız, alfabelere de…
Tekirdağ’ın Kedi Yazısı adlı alfabesi aynı zamanda çok renkli. Belki de dünyadaki tek renkli alfabedir. Tıpkı kediler gibi. Mesela Kedil yazıs’nda mor renkli bir kedi harf var. Ama hiç mor renkli kedi olur mu demezsiniz. Harflerde kedilerin izi var. Keşke ilkokullarda okutulsa bu alfabe. Eminim çocuklar bayılacak ve okuma yazmayı daha çok seveceklerdir.
Mehmet Tekirdağ kedilerin içindeki harfleri gördü ya da harflerin içindeki kedileri ya da ikisini birden. Resimlerin karşısına geçince onları yapmak çok kolaymış gibi görünüyor. Oysa bakmakla görmek arasındaki fark bizi bu resimlere hayran bırakan. Kedilerin içindeki harfleri söküp önümüze getiren bir ressam ile karşı karşıyayız. “Ömrüm kedisiz geçiyor” diyenlere en iyi fırsat. Harflerin masumiyetiyle kedilerin zekası bir araya gelmiş. Kanatlı kediler ve kanatlı harfler çıkmış ortaya.
İşte sanat erbabı bunu yapar: Uçurur!..