BILL VIOLA’NIN İSTANBUL’DAKİ İLK SERGİSİ BORUSAN CONTEMPORARY’DE

Borusan Contemporary, 16. İstanbul Bienali ile birlikte açılacak yeni sanat sezonunda video sanatının öncülerinden Bill Viola’nın İstanbul’daki ilk sergisi ile öne çıkıyor. Bill Viola: Geçici, dünyaca ünlü sanatçının kariyerinin ilk yıllarından bugüne farklı üretim dönemlerine ışık tutarak sanatçının pratiğini inceliyor. Borusan Contemporary’de yer alacak diğer bir sergi olan Dr. Necmi Sönmez küratörlüğündeki Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II  ise, geçen sezon Turgut Uyar’dan alınan ilhamla aralarında Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na yeni dahil olan eserlerin de bulunduğu seçkiyi izleyiciye sunan serginin genişletilmiş olarak devamı niteliğinde.

Borusan Contemporary yeni sanat sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, iki yeni sergiyi sanatseverlere sunmaya hazırlanıyor. 14 Eylül Cumartesi itibarıyla ziyarete açılacak sergilerden ilki, medya sanatının öncü isimlerden Bill Viola’nın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi olacak Bill Viola: Geçici. Sergide sanatçının on yapıtı çağdaş sanat izleyicileri ile buluşturulacak.

Viola’nın “görünmez dünya”sı

Zamanımızın en önemli ve saygı duyulan video sanatçılarından biri olan Bill Viola, 40 yılı aşkın süredir, bu süreçte hızla gelişen video teknolojisini kullanarak, insan olmanın gizemlerini inceliyor. Kompozisyonlarıyla büyüleyen her işi, içine sinmiş büyük anlatının ipuçlarıyla bizi içine çekerken, doğum, ölüm, korku, arzu ya da gerçeklikle ilgili daha öğrenmediğimiz bir şeyi kulağımıza fısıldıyor. Görsel netliğin zenginliği, insan ve insan olmanın ne demek olduğunun sorgulanması, çelişkilerle yüzleşilen tavır, izleyicinin eserlerin ardındaki hikâyeyi aramasına yol açıyor.

Anlatılarıyla klasik Budizm’deki koanları, yani bilmeceleri andıran yapıtlar, Viola’nın “görünmez dünya” olarak tanımladığı, entelektüel düzenlerimizin yapay olduğunu fark ettiğimiz algı durumunu tecrübe etmeye çağırıyor.

Başarılarıyla kazandığı A.B.D / Japonya Yaratıcı Sanatçı Bursu (1980), MacArthur Vakfı Bursu (1989), XXI Uluslararası Katalonya Uluslararası Ödülleri (2009) ile Japonya Sanat Birliği’nin layık gördüğü Praemium Imperiale (2011) aracılığıyla ve dünyanın çeşitli şehirlerindeki sergileriyle işleri gösterilen sanatçı, Zen Budizmi, İslam sufizmi ve Hıristiyan mistisizmini kullanarak Doğu ve Batı kültürleri arasında bir köprü kuruyor.

Kathleen Forde küratörlüğündeki sergide yer alan tüm eserlerde izleyicinin dikkatini çekecek ortak temalar var: İçine alma, dönüşüm, su ve hava gibi elementlerle yüzleşme. Özellikle sonuncu tema sanatçının eserlerinde yer alan en güçlü motiflerden. Sergideki Yükseliş ve Sal gibi eserlerde insanların bu elementlerle mücadelesi ve onlar tarafından kontrol edilmesi üzerine düşündüren Viola, Madison ve Sharon adlı işlerde ise suyun içinde olmanın cennetsi bir tecrübe olması, rüya hâliyle ilişkilendirilmesi ve sükuneti üzerinde duruyor.

Sanatçının çok daha erken bir döneminde, 1979’da ürettiği Chott el-Djerid (Işık ve Isıyla Portre) ise, algı sorunuyla uğraşır ve ileriki dönem işlerini birbirine bağlayacak bağları kurmaya başlarken, çöl sanrısı fenomenini inceler. Eser aracılığıyla duyularımız güvenilir değilse dünyayı ya da kendimizi bu dünyanın içinde değerlendirmemizin mümkün olmadığı gerçeğiyle yüzleşiriz. İşte tüm bu gizem içinde Viola bizi işlerini tanımladığını söylediği ana edime, “etrafımızdaki sıradan şeylere yoğunlaşarak bakma”ya davet ediyor.

Sergi, 13 Eylül 2020 tarihine kadar Borusan Contemporary’de hafta sonları görülebilecek.

Turgut Uyar’ın izinde yola devam: Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II

Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II sergisi ise, Dr. Necmi Sönmez’in geçen sezon Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na katılan yeni eserleri Turgut Uyar’dan aldığı ilhamla izleyiciye sunduğu serginin devamı niteliğinde.

Uluslararası çağdaş sanatın önemli isimlerini bir araya getiren sergide, Turgut Uyar şiirinin imgeselliği, görsel sanatlar için özel bir parantez oluştururken, günümüzün farklı ekonomik, sosyal sorunlarına gönderme yapan çalışmalar izleyicilerin estetik algılarını güçlendiren yerleştirme biçimleriyle yeni yorumların kapılarını aralamayı hedeflemekte. Video-heykelden fotoğrafa, neon yerleştirmelerinden interaktif dijital çalışmalara dek “deneysel” yaklaşımları ön plana çıkaran sergi, sanatçıların geleceğe ait öngörülerini dijital yorumlarla ortaya çıkarırken, Uyar’ın şiirinde en yetkin ifadesini bulan “bugünün sıkıntılarını” görselleştiriyor.

Sergi, 8 Mart 2020 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

Ziyaret Saatleri ve önemli bilgiler: Borusan Contemporary yalnızca hafta sonları 10.00–19.00 saatleri arasında açık. Müzede 11.00-18.00 saatleri arasında, her saat başı düzenlenen ücretsiz rehberli sergi turları bulunuyor.

16. İstanbul Bienali’nin ilk haftasına özel, Borusan Contemporary’deki sergileri görmek isteyen sanatseverler, 14-15 Eylül tarihlerinde Karaköy’den direkt Borusan Contemporary’ye sefer yapacak ücretsiz tekne seferleri ile müzeye ulaşım sağlayabilecekler. Sefer saatleri hakkında ayrıntılı bilgiye www.borusancontemporary.com adresinden ulaşılabilir.

Borusan Contemporary

Borusan Contemporary, İstanbul’da Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nu merkez alan sergiler, etkinlikler, eğitim faaliyetleri, yeni sipariş edilmiş işler ve kuruma özel yerleştirmelerden oluşan çok platformlu bir programdır. Bu aktiviteler özellikle medya sanatlarına, yani daha geniş anlamıyla, zaman, ışık, teknoloji, video, yazılım ve ötesiyle çalışan sanatçılara odaklanır. Programın çoğu Borusan Holding ofislerinin de bulunduğu, İstanbul’daki Perili Köşk’te gerçekleşir ve bu da özünde ofis ortamında yer alan benzersiz bir müze yaratır. Galeri, ofis alanları, cafe, Borusan Sanat Mağazası ve boğazın nefes kesici manzarasına hakim açık hava terasları da dahil olmak üzere tüm bina hafta sonları halka açıktır.

Rumelihisarı Mah. Baltalimanı Hisar Cad. No: 5 Perili Köşk, Sarıyer, İstanbul.

www.borusancontemporary.com

What's your reaction?

tr_TRTurkish