Ünlü tablolar artık yapay zekâ ile yeniden üretilebilecek
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) çalışan bir grup akademisyen, sanat eserlerini baştan yaratabilen bir yapay zekâ sistemi geliştirdi. Üç boyutlu çizimleri ve derin öğrenme yöntemini kombine eden sistem, komplike resimleri baştan yaratabiliyor.
Üretilen yapay zekâ sisteminin ünlü çizimleri evde sergileyebilmek ya da orijinal çizimlerin müzelerde eskimesinin önüne geçmek için kullanılabileceği belirtiliyor.
RePaint adı verilen sistemi üreten makine mühendislerinden Mike Foshey, projeyi şu ifadelerle değerlendiriyor:
“Güzel sanatların son yıllarda değerinin iyice artmasıyla, önemli eserlerin depolarda gözden uzak bir şekilde saklanması eğilimi arttı. Biz de bu trendi tersine çevirebilecek teknolojiyi üreterek, herkes tarafından izlenebilecek az masraflı ve hatasız taklitler geliştiriyoruz”
RePaint projesi üzerinde çalışan ekip, bir sanatçı tarafından projeye özel olarak tasarlanan yağlı boya tablolarını yapay zekâ ile yeniden üretti.
Yarı saydam mürekkepleri 3 boyutlu yazıcı ile ince katmanlara dizen ve ‘Renk-tonlama’ adı verilen tekniği geliştiren ekip, bunu, ‘yarı-tonlama’ denen ve resmin düzenli tonlar yerine küçük mürekkep noktalarıyla oluşturulduğu diğer bir teknik ile birleştirerek resimlerin taklitlerini oluşturuyor.
Söz konusu taklitler, şimdilik baskının çok zaman alması ve buna uygun mürekkebin sınırlı olması sebebiyle sadece bir kartvizit boyutunda üretilebiliyor.
Ancak RePaint ekibi, daha gelişmiş ticari üç boyutlu yazıcıların, daha büyük resimler yapmak için kendilerine yardım edebileceğini düşünüyor.
Fotoğraf: Science Focus