Sincapların fındık saklama stratejisi beyni büyütüyor

Bilim insanları sincapların fındık saklama stratejisini inceledi. Araştırma, bazı sincapların beyinlerinin sonbaharda diğer mevsimlere göre daha büyük olduğunu ortaya koydu.

Sincaplar, kış mevsiminde hayatta kalabilmek için sonbaharda yiyecek stoku yapmak zorundalar. Fındık ve ceviz bulup saklama konusunda dikkat etmeleri gereken önemli noktalar var: Yeniden bulunabilecek en iyi saklama yeri neresi, hangi fındık ve ceviz çeşidi uzun saklama koşullarına daha uygun. Tüm bu kıstaslar büyük bir zihinsel efor gerektiriyor.

Amerikan Berkeley Üniversitesi araştırmacıları, bazı sincapların fındık arama ve saklama faaliyetleri nedeniyle sonbaharda beyinlerinin diğer mevsimlere göre daha büyük olduğunu ortaya koydu.

Beyindeki büyüme fenomeni özellikle gri sincaplarda görülüyor. Çünkü yiyeceklerini kendi mıntıkalarında sayısız yere saklayıp, bu noktaların neresi olduğunu da hafızalarında tutmaları gerekiyor. Kızıl sincaplar ise erzaklarını belli noktalara depolayıp, bu depolar önünde hırsızlara karşı nöbet tutmayı tercih ediyorlar.

Ancak önemli olan sadece kışlık erzak yeri değil. Fındık ve cevizin kalitesi de önemli. Araştırmacılar, sincapların özel bir baş hareketiyle fındıkların ağırlığını, hassas elleriyle de tazelik ve kabuğun durumunu belirleyebildiğini kaydediyor. Tüm fındık ve cevizler bu standartlarla test ediliyor.

Saklanan fındıkları bulmak için sadece iyi bir burun yeterli değil. Araştırmacılar, farklı fındık çeşitlerinin gruplandırılarak saklandığını da ortaya çıkardı. Böylece sincaplar fındıkları sakladıkları yerleri daha iyi hatırlayabiliyorlar. Bu da hayatta kalmalarını sağlıyor. Bu sayede yiyeceklerini daha çabuk bulup sıcak yuvalarına hızlıca geri dönebiliyorlar.

@DW Türkçe

 

What's your reaction?