Bilim insanları, iklim değişikliğiyle mücadele için ilginç fikirler bulmaya devam ediyor
Bilim insanları, iklim değişikliğinin önüne geçmek için, fillere yünlü mamut DNA’sıyla bir destek vermenin mümkün olup olmadığını araştırıyorlar.
Bilim adamları için ideal sonuç, ancak, 4 bin yıl önce ölen yünlü mamutların soğuğa dayanıklılık yeteneğini, genetik olarak onlara çok benzeyen günümüz Asya fillerine eklemek olacak. Bunu yapmak, gezegende tahmini sayıları 35 bin ila 40 bin arasında olan nesli tükenmekte olan fillere, hayatta kalmaları için çok daha büyük bir şans verece.
Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya da yardımcı olabilir. Bunun nedeni, gezegenin kuzey bölgelerinde yer alan permafrostta sıkışan çok miktardaki karbon – 1400 gigaton – ve yükselen sıcaklıkların permafrostu eriterek, karbonun atmosfere hızla salınmasına neden olması.
Şaşırtıcı bir ihtimal, yünlü mamutların zemini serin tutmakta oldukça iyi olması.
Harvard Woolly Mammoth Revival ekibine başkanlık eden Harvard ve MIT genetikçisi George Church, 2018 Liberty Science Centre Genius Gala’da Live Science’a verdiği demeçte, “Geçmişte yaşamış filler, ağaçları devirerek soğuk havanın yere çarpmasını ve kışın soğuğa maruz kalmasını ve yaz aylarında otların büyümesini ve güneş ışığını yansıtmasını sağladılar. Birleşen bu iki [faktör], toprağın ciddi oranda soğumasına ve zengin bir ekosisteme neden olabilir. Kar örtüsü, sıcak yaz topraklarını -40 derecelik kış rüzgârlarından koruyan bir battaniye gibidir,” diyor.
Yünlü mamutlar olmadan, ağaçlar daha da uzun olur ve tüylü bir kar battaniyesi gibi permafrostu ısıtır.
Bugün Asya filleri, mamutların dolaştığı alanın kuzey bölgelerine yayılan büyük ve soğuk bir kuru alan olan mamut bozkırında hayatta kalamayabilir. Ancak bilim insanları, onları soğuğa karşı dayanıklı hale getirecek 44 mamut genini fillere eklemek için CRISPR gibi gen düzenleme sistemlerini başarılı bir şekilde kullanabilirlerse, bu durum değişebilir.
Bilimsel kaygılar nedeniyle, bilim insanları, canlı fillerde embriyolar yerleştirmek yerine laboratuvarda fil-mamut hibridini geliştirmesi gerekecek. Bu, uzun ve çok aşamalı bir süreç olacak. Bilim insanları ilk olarak melez hücreleri oluşturacak, ardından özel dokular geliştirmeleri gerekecek ve eğer başarılı olursa, yapay bir rahimde modifiye edilmiş bir fil yetiştirmeye çalışacaklar.
Bu arada, dünyanın permafrostu görece daha hızlı bir şekilde erimeye devam edecek. Aralık 2017’de Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yayınlanan yıllık rapor, gezegenin kuzey bölgelerinin dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı ısındığını gösterdi.
NOAA şefi Timothy Gallaudet, “Kuzey Kutbu’nda olan şey, Kuzey Kutbu’nda kalmaz; Gezegenin geri kalanını etkiler. Kuzey Kutbu’nun dünya üzerinden büyük bir etkisi var,” diyor.
Görsel: Jonathan Blair / Getty