Küresel Isınma: Amazon Nehri’nde taşkınlar 5 kat artış gösterdi

Yeni veriler, Amazon Nehri’nden kaynaklanan taşkınların son 100 yılda hem şiddet hem sıklık bakımından beş kat arttığını gösteriyor. Geçen yüzyılın verilerini analiz eden bilim insanları, seldeki artışın küresel ısınmaya bağlı olduğuna inanıyor.

Bilim insanları, Brezilya’daki Manaus Limanı’nda 113 yıla ait nehir su seviyelerini ölçtüklerinde, büyük sel olaylarının ve aşırı kuraklıkların son 20-30 yılda arttığı sonucuna vardılar. Yüzyılın başlarında, her 20 yılda bir defa büyük sel baskınları meydana gelirken bu sayı her dört yılda bir büyük sele yükseldi.

Araştırmacılar, artışın özellikle tropik bölgelerde, okyanustaki sıcaklık dalgalanmaları ve basınç değişimlerinden kaynaklanan hava akımlarını tanımlayan Walker akıntısı adlı bir okyanus sistemi ile ilgili olduğuna inanıyorlar. Atlantik Okyanusu ısınıp Pasifik Okyanusu soğurken bu durum dolaşımdaki hava akımlarını yaratır. Bu değişiklikler Amazon havzasında yağış da dahil olmak üzere çevreyi etkilemektedir.

cropped close-up of water marks of flooding in the past 100 years at the Manaus Port

Bilim insanları Atlantik Okyanusu’nun ısınma nedeninden emin değiller. Bununla birlikte, küresel ısınmanın sıcaklık değişikliklerine dolaylı bir şekilde katkıda bulunduğuna inanıyorlar.Teorilerine göre, küresel ısınma, sıcak suyu Hint Okyanusu’ndan Atlantik’e iten rüzgâr kuşaklarını değiştiriyor. Bu, El Nino’nun tersi bir etki yaratması ve Amazon’da daha fazla yağış demek. Amazon Nehri boyunca sel baskınları haftalarca sürer. Hastalık yaymak ve su kaynaklarını kirletmekle kalmaz, aynı zamanda çiftlikleri ve evleri de yok eder. Henüz,  bu sellerinin azalacağına dair bir işaret de yok.

Geçtiğimiz yıl, su seviyeleri taşkın aralığının üzerine çıktı ve bilim insanları, su seviyelerinin yıllar geçtikçe daha da yükseleceğini iddia ediyor.

EurekAlert!

fotoğraflar: Dave Lonsdale ve NASA

What's your reaction?