Palm yağı üretiminin çevreye olumsuz etkisine karşı bir sanat inisiyatifi
Endonezya, dünyanın en büyük palm yağı ihracatçısıdır; hasat, ormansızlaşma, yangınlar ve insanların ve hayvanların yer değiştirmesi de dahil olmak üzere vahşi yaşam ve doğal kaynaklar üzerinde son derece olumsuz etkilere sahip olduğu gösterilmiştir.
Litvanyalı sanatçı Ernest Zachareviç, bu tahribata, ülkenin her yerinde fotoğraf çekmek ve seyahat etmek için harcadığı süre boyunca tanıklık etti ve insanlık dışı üretim koşulları hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek için Splash and Burn inisiyatifini kurmaya karar verdi. Kuruluşun adı, zehirli duman çıkaran ve 500 binden fazla kişinin solunum yolu enfeksiyonu yaşamasına sebep olan yeni tarlaların açmak için arazi yakma pratiğinden geliyor.
Ernest Zacharevic
Zachareviç, Colossal’a yaptığı açıklamada, tüketiciler olarak, aldığımız ürünlerin kaynağını bilmediğimizden yaratılan tahribat meselesinden çok uzak olduğumuzu ve projesinin bu boşluğu doldurmak için bir çaba olduğunu söyledi.
Zachareviç, iki yıl boyunca, STK’lar, yerli halk ve uygulamalara karşı savaşan ve vahşi yaşam alanlarını yıkımlardan kurtulmaya çalışan örgütlerle görüşerek Endonezya halkının nüfusunu etkileyen sorunları araştırdı.
VHILS, fotoğraf: Ernest Zacharevic
Litvanyalı sanatçı, bölgeyi ve Orangutan Bilgi Merkezi gibi yerel örgütleri araştırdıktan sonra, sanat enstalasyonları aracılığıyla yerel manzaraya ve palmiye yağı krizine dikkat çekmek için birçok arkadaşına çağrıda bulundu. Şubat ayından beri, uluslararası sanatçılar Sumatra’da duvar resimleri, heykeller ve diğer başka eserler üretiyor.
Anders Gjennestad (2017), fotoğraf: Anders Gjennestad
Parçalar arasında; VHILS tarafından üretilen bir orangutan duvar resmi, Isaac Cordal’ın minyatür HAZMAT kıyafeti kurulumu ve Zacharevic’in plantasyon müdahalesi SOS bulunuyor.
Ernest Zacharevic (2017), fotoğraf: Ernest Zacharevic
Isaac Cordal (2017), fotoğraf: Isaac Cordal
Ernest Zacharevic , fotoğraf: Tan Wei Ming
fotoğraflar: Splash and Burn
thisiscolossal.com