Doğanın seslerinin dijital görüntülerle sanatsal buluşması
Baktığımız her yerde insan üretimi teknolojiyle doğanın çarpışmasını görebiliyoruz. Amazon yağmur ormanlarının Google haritalandırmasından ve uzaktan görüntülemeyle okyanus atolleri ya da nesli tükenmekte olan türleri belirleyen araştırma dronları… Aynı teknolojiler, uzak diyarlardaki yağmur ormanlarını bulmak veya tehdit altındaki hayvanları avlamak için kötü niyetli başkaları tarafından da kullanılabilir.
Doğa ve teknoloji arasındaki bu gerginlik, Avustralyalı sanatçı Andy Thomas’ın, dijital teknoloji, su renkleri ve bazen Brezilya, Tayland, Yeni Zelanda ve Finlandiya’daki yağmur ormanlarında kaydedilen seslerin bileşimi olan zengin katmanlı sanat yapıtlarıyla keşfettiği şeyin ta kendisidir. Dijital olarak hareketlendirildiğinde ve doğal seslere tepki vermesi için bağlandığında sonuç; sanal görüntülerle gerçek sesin büyüleyici bir sentezidir.
Visual Sounds of the Amazon from Andy Thomas on Vimeo.
Thomas, son yirmi yılda kendi görsel dil ve tekniklerini geliştirmeye çalıştığı, flora ve faunanın evrimleşmiş soyut biçimleri olan bu çarpıcı kompozisyonlarını “nature digitized” olarak adlandırıyor.
Bu karmaşık katmanlı bitki ve hayvan kompozisyonları, teknolojinin Dünya gezegeni üzerindeki etkisini ve toplumdaki gelişmelerin doğal yaşam sistemlerini nasıl etkilediğinin güçlü bir ifadesini oluşturuyor.
Thomas uzaklardaki vahşi yerlere giderek orada bulunan sesleri kaydediyor. Bunları daha sonra bir bilgisayarda işlenirken yine bilgisayar tarafından üretilen 3D görüntüler oluşturuluyor ve ses patlamalarına tepki verecek şekilde programlanıyor, bazı saykodelik görünümlü montajlar yapılıyor.
Synthetic Nature 2 from Andy Thomas on Vimeo.
Daha fazlasını görmek ve duymak için, Andy Thomas’ın internet sitesini ziyaret edin.
Bütün görseller Andy Thomas’ın videolarından alındı.
treehugger.com