“Kapı Çalana Açılır” Yoğun İlgi Üzerine Ziyaret Günlerini Artırdı

“Kapı Çalana Açılır” sergisi gördüğü yoğun ilgi üzerine artık Pazartesi dışında her gün gezilebilecek. Melih Fereli ve Károly Aliotti’nin küratörlüğünü yaptığı ücretsiz sergi, 12 Kasım 2017 tarihine kadar sürecek.

Osmanlı’nın son döneminin önemli yapılarından biri olan Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü, 15. İstanbul Bienali süresince Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç‘un koleksiyonundan bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Melih Fereli ve Károly Aliotti küratörlüğünde gerçekleşen “Kapı Çalana Açılır” sergisi, Türkiye’den ve dünyadan 24 sanatçının 1700’lerden günümüze geniş bir döneme yayılan ve bir kısmı Türkiye’de ilk kez sergilenen 30 yapıtını bir araya getiriyor.

Kapı Çalana Açılır, 19. yüzyıl yapısı Abdülmecid Efendi Köşkü‘nün de ilk sergisi. Seçki, VKV Kültür-Sanat Danışmanı ve Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli ile Ömer M. Koç Koleksiyonu Yöneticisi Károly Aliotti’nin küratörlüğünde hazırlandı.

Zaman ve değişim, hareket ve duraksama, insan ve hayvan, canavar ve melek gibi kavramlar arasındaki ilişkiyi ele alan sergide yer alan Patricia PiccininiRon Mueck ve Carsten Höller yapıtları köşkte zamanın akmaya devam ettiği hissini verirken, Daphne WrightYaşam Şaşmazer ve Franz Xaver Seegen gibi sanatçıların işleri zamana yenik düşmüş gibi görünüyor. Leyla GedizAnıl Saldıran ve Semiha Berksoy’un yapıtları ise bu iki durum arasında bir köprü kuruyor. Ekin SaçlıoğluAlejandro Metallo Gibert ve Taner Ceylan’ın sergideki yapıtları dönüşümün kaçınılmazlığı gibi temalara göndermeler içeriyor. Sergide 15. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü üstlenen Elmgreen ve Dragset sanatçı ikilisinin de iki yapıtı yer alıyor.

 

Sanatçılar

Leonce Raphael Agbodjelou, Francesco Albano, Semiha Berksoy, Paul Carey, Taner Ceylan, Elmgreen & Dragset, Leyla Gediz, Alejandro Metallo Gibert, Gimhongsok, Carsten Höller, Ryota Kikuchi, Steven Klein, Burhan Kum, Harland Miller, Ron Mueck, Patricia Piccinini, Jon Rafman, Ekin Saçlıoğlu, Anıl Saldıran, Franz Xaver Seegen, Yaşam Şaşmazer, The Connor Brothers, Daphne Wright ve ismi bilinmeyen sanatçı

 

Küratörler Hakkında

Melih Fereli

2007’den bu yana Vehbi Koç Vakfı (VKV) Kültür-Sanat Danışmanı olarak görev yapmanın yanı sıra, 2010’dan bu yana VKV’ye bağlı sanat kurumu Arter’in Kurucu Direktörlüğünü yürütüyor. Fereli, 1993-2001 yılları arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın genel müdürlüğünü üstlendi. 1985-1992 yılları arasında Londra Philharmonia Korosu’nda yönetici ve sanatçı olarak görev yapan Fereli, Türk-İngiliz ilişkilerine katkılarından dolayı Majesteleri İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından Britanya İmparatorluğu Nişanı’na (O.B.E.) layık görüldü.

Károly Aliotti

Ömer M. Koç’un kişisel sanat koleksiyonunun yöneticiliğini yürütüyor. 2007-2015 yılları arasında Arkas Koleksiyonu’nda danışmanlık görevinde bulunmanın yanında İzmir’deki Arkas Müzesi’nin küratörlüğünü ve Fransa’daki Musée de Lodeve’de gerçekleşen Arkas koleksiyonu sergisinin eş küratörlüğünü üstlendi. 2006’da İstanbul Modern’in küratoryal ekibinde görev alan Aliotti, çeşitli çağdaş sanat yayınlarına katkıda bulunmayı sürdürüyor.

kaynak

What's your reaction?

tr_TRTurkish