Fotoğrafçı Tomáš Mrázek Bir Slovak Geleneğini Yeniden Canlandırdı

Parta, Slovak geleneğinde henüz evlenmemiş kadınların sembolü olan süslü bir saç bandı tipidir.

Eskiden düğün törenlerinde gelinler tarafından giyilirdi ve törensel bir saç stilinin parçasıydı.

Düğün kostümünün en önemli ve güzel tamamlayıcı parçası, her zaman zengin bir şekilde süslenirdi ve Slovakya’nın her bölgesinde benzersiz bir görünüşe sahipti.

Şekiller, ebatlar, kullanılan malzemeler, şeritler ve aksesuarlar farklıydı. Slovakya’dakine “Parta” denilirken “vinec”, “odkonka”, “pantlík”, “vjenec”, “stuški” gibi farklı yerel adlara sahipti.

Slovakyalı genç kadınlar, her şenlikte başlarını süslemek için kullanıyorlardı. Başlıklar, mukavva, renkli cam boncuklar, küçük tiaralar, nakışlı şeritler, kadife şapkalar, iyi şansın sembolü olarak dukátiky ve diğer süsleme malzemelerinden yapılıyordu. Yapıştırıcı olarak yumurta akı kullanılırdı.

“Parta”, başa takılan 3.5 ila 4 cm genişliğinde bir şeritti. Ne yazık ki, “parta” artık Slovakya’daki pek çok bölgede kullanılmıyor. Bu nedenle, Tomáš Mrázek tarafından yapılan fotoğraf çekiminde, dokümantasyon fonu ÚĽUV’un çizimlerine dayanarak “parta” üretildi.

Slovak Museum Society Dergisi’nden Pavel Socháň, 1931’de Zliechovská’nın en eski “parta” örneğini yayınladı. Fotoğraf büyük olasılıkla 19. Yüzyıl sonu ya da 20. yüzyılın başına ait.

 

slavorum.org

What's your reaction?