Süper Bilgisayarların Süper Güçleri

Büyük bilgisayarın gücü büyük olasılıklar getirir. İrlandalı Süper Bilgisayar Merkezi (ICHEC) direktörü Jean-Christophe Desplat’a göre süper bilgisayarların insanlığa vadettiği bu. Esasen, süper bilgisayarlar, insan ömrünü beş yıldan on yıla kadar uzatabilecek kadar etkileyici bir seviyede tıbbi araştırma ve uygulamalar geliştirebilir.

Bildiğiniz en iyi genel amaca yönelik bilgisayarı düşünün – belki oyun veya video üretmek için kullandığınız bir şey. Şimdi, bu bilgisayarın birkaç kat çoğaldığını ve bir ortak bilgisayar halinde bir araya getirildiğini düşünün. Ne süper bir bilgisayar olurdu değil mi? Sıradan bir bilgisayarın yaptığı gibi saniyede milyon talimat (MIPS) vermek yerine bir süper bilgisayarın performansı, saniyede kayan nokta sayıları üzerindeki işlem hızıyla (FLOPS) ölçülür.

Nükleer araştırma ya da hava durumu tahmini gibi karmaşık bilgi işlem görevlerini yerine getirmesini sağlayan hızlı ve üst düzey bilgisayar performansı kapasitesine sahiptir ve Hindistan’daki bir süper bilgisayarın yaptığı şey de budur.

Süper bilgisayarlar bir süredir varlar; dünyanın ilk süper bilgisayarı 1960’lı yıllarda geliştirildi ve teknoloji o tarihten bu yana gelişti. Halen dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Çin’deki Sunway TaihuLight’dır. 10.65 milyon bağlantılı işlemci – ya da çekirdek – ile doludur ve yaklaşık 100 petaFLOPS yapabilmektedir. İzlanda’da en hızlı süper bilgisayarın adı Fionn ve 8200 işlemci çekirdeğe sahip.

Süper bilgisayarlar araştırma dünyası için çok şey yapabilir. Özellikle tıp biliminde yararlı oluyor ve olmaya devam edecek. Genetik çalışmalarda da kişiselleşmiş tıbbi bakım için önemli gelişmeler sağlıyor.

Araştırmalara destek sağlayan sadece süper bilgisayarlar değil. Kuantum bilgisayarlar çok geçmeden kendi katkılarını sunmaya başlayacak ve bu tamamen bambaşka bir seviye.

futurism.com

What's your reaction?