Danimarka Sürdürülebilirliği Yeniden Tanımlıyor

Danimarka’nın sürdürülebilir yaşam konusundaki kararlılığı biliniyor. Örnek vermek gerekirse, ülkedeki atıkların yalnızca yüzde 4’ü çöplük alanlara gidiyor; yüzde 42’si geri dönüşümde kullanılıyor ve yüzde 54’ü de enerjiye dönüştürülüyor.

Şimdi ise bir Danimarkalı şirket sadece çevresel performans için yeni standartlar belirlemekle kalmıyor, aynı zamanda endüstriyel tesisleri ve onlara yakın yaşayan insanlarla arasındaki ilişkiyi de yeniden tanımlıyor.

Amager Bakke / Copenhill, Kopenhag’da bulunan ve yeniden yapılandırılmasıyla kentle yepyeni bir ilişki kuracak, atıktan enerji üreten bir tesis. Tesisin çatısı Kopenhaglılar için kayak merkezi haline getiriliyor. Konsepti yaratan kişi, mimari stüdyo BIG’den, benzersiz, sürdürülebilir ve toplum odaklı projeleriyle ünlü Bjarke Ingels.

Vatandaşlar üç farklı zorluk derecesine sahip ekolojik, yapay bir yamaçta bütün bir yıl boyunca kayak yapabilecekler. Buna ek olarak, orman alanları, yürüyüş parkurları, tırmanma duvarları ve bir dağ bisikleti yolu içeren bir arazi park da hizmete girecek.

Tesisin görünüşü kadar etkileyici başka özellikleri de var. Tesis, sürdürülebilir enerji üretimi ve geri dönüşümde yeni standartları belirleyecek. 2018’de tamamlandığında, yüzde 99 enerji verimliliğiyle yılda 400.000 ton atık (su, metal ve hatta kül) işleyecek.

Kamuoyunu karbon ayak izinden haberdar etmek için yapılan son bir dokunuş olarak da tesisten bir ton karbon dioksit salındığında fabrika bacasından sadece bir duman yüzüğü çıkacak.

bigthink.com

What's your reaction?

tr_TRTurkish